Brownie z nutellą

brownie z nutella wypiekibeaty

Przepis na szybkie i pyszne, mocno czekoladowe ciasto z orzechami – idealne na niepogodę 🙂

składniki:

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
6 jajek (użyłam rozmiar L)
200 g cukru
100 g mąki
100 g orzechów laskowych
100 g kremu czekoladowo-orzechowego (np. nutella)

wykonanie:

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ją razem z masłem – ja pogrzałam całość w mikrofalówce – możesz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Odstaw czekoladę do przestudzenia, a w tym czasie zmiksuj jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
Dodaj do jajek ostudzoną czekoladę z masłem oraz mąkę – krótko zmiksuj.
Orzechy posiekaj – mniej więcej 2/3 wmieszaj do ciasta.
Przelej ciasto do przygotowanej foremki o wielkości około 24/24 cm.
Wierzch ciasta polej lekko pogrzaną (można pogrzać w mikrofalówce) nutellą (będzie łatwiej ją nałożyć), posyp pozostałymi orzechami.
Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.

 


wypieki-beaty-kuchniaMam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam

 

 

 

wypieki-beaty-baner