Ciasto dyniowe fit

ciasto-dyniowe-fit-wypiekibeaty

Wilgotne, aromatyczne ciasto dyniowe pachnące piernikiem, kokosem i pomarańczami – uzależniające.

składniki:
2 duże jajka
120 g oleju kokosowego – rozpuszczonego i przestudzonego
200 g puree z dyni (użyłam dynię piżmową)
pół szklanki soku z pomarańczy (mniej więcej 1,5 średniej pomarańczy)
50 g brązowego cukru
100 g cukru kokosowego
skórka starta z pomarańczy (starłam z tych, które wyciskałam na sok)
100 g mąki pełnoziarnistej (użyłam pszenną)
50 g mąki kokosowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki mielonego imbiru
garść posiekanych orzechów – użyłam włoskie
wykonanie:
W misce zmieszaj razem puree z dyni, olej, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajka.
W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki – poza orzechami i zmieszaj razem.
Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj – możesz to zrobić łyżką.
Do ciasta dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
Niedużą foremkę keksową (użyłam takiej 24/12 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej ciasto do foremki i wyrównaj.
Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Przed podaniem udekoruj wg uznania.


 

wypieki-beaty-kuchniaMam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam

 

 

 

wypieki-beaty-baner