Śniadania są bardzo ważne i nie powinniśmy wychodzić z domu bez ich zjedzenia – szczególne znaczenie ma to u dzieci. Zamiast kanapek, które mogą być nudne, proponuję pyszną czekoladową owsiankę z bananami. Będziecie zdrowo najedzeni 🙂
Składniki na 1 porcję:
35 g płatków owsianych górskich (około 7 płaskich łyżek)
szklanka mleka (może być roślinne)
2-3 kostki gorzkiej czekolady (do smaku)
pół banana
łyżka posiekanych migdałów
2 łyżki brązowego cukru
łyżka masła
2 łyżki śmietany kremówki
wykonanie:
Płatki zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu do miękkości – około 15 minut (lubię gdy owsianka jest rzadsza, więc wyłączam zwykle trochę wcześniej, przykrywam i czekam aż płatki „dojdą” – jeśli owsianka jest za gęsta, to dolewam odrobinę mleka).
Czekoladę posiekaj i dodaj do gotowej owsianki – dokładnie wymieszaj.
W trakcie gotowania owsianki na małej patelni rozpuść cukier – uważaj, aby się nie przypalił, bo karmel będzie gorzki.
Do cukru dodaj masło i dokładnie wymieszaj, wlej śmietanę kremówkę i wymieszaj.
Do gotowego karmelu włóż pokrojonego w plasterki banana i posiekane migdały, zamieszaj, aby owoce oblepiły się karmelem.
Owsiankę przełóż do miseczki, na wierzch wyłóż banany w karmelu.
Owsiankę możesz dodatkowo udekorować posiekaną gorzką i białą czekoladą.
Mam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam