Na straganach jagody zastąpiły truskawki. Z tych pysznych owoców możecie przygotować delikatny, mocno owocowy sernik na zimno zwieńczony jagodową galaretką.
Poza sezonem możecie wykorzystać mrożone jagody.
Składniki:
spód:
około 120 g ciasteczek maślanych – pokruszonych
około 50 rozpuszczonego masła
sernik:
1 kg zwartego sera twarogowego
250 g cukru
6 łyżeczek żelatyny w proszku
8 łyżek zimnej wody do żelatyny
1,5 szklanki jagód
2 łyżki cukru do jagód (opcjonalnie)
4 łyżki soku z cytryny
200 ml śmietany kremówki
galaretka:
szklanka jagód – zmiksowanych
galaretka owocowa rozpuszczona w szklance gorącej wody
Wykonanie:
Składniki spodu zmieszaj razem i wylep dno tortownicy o średnicy 22-26 cm.
Tortownicę umieść w lodówce.
Jagody zmiksuj z sokiem z cytryny oraz z cukrem.
Twaróg zmiksuj z cukrem, dodaj zmiksowane jagody i razem wymieszaj.
Żelatynę zalej zimną wodą, gdy napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy sernikowej i wymieszaj, taką mieszankę dolej do masy sernikowej i energicznie wymieszaj.
Śmietanę kremówkę zmiksuj, aż będzie gęsta.
Dodaj ją do sernika i delikatnie wymieszaj łopatką.
Przełóż sernik na spód z ciasteczek i schłódź w lodówce.
Galaretkę rozrób w szklance gorącej wody (smak galaretki może być dowolny, bo i tak jagody zdominują i smak i kolor – ale preferowana jest galaretka ciemna lub czerwona).
Do galaretki dodaj zmiksowane jagody i wymieszaj.
Lekko tężejącą galaretkę wylej na sernik i schłódź w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.
Uwaga – jeśli twaróg, którego używasz jest rzadki, to nie dodawaj do masy śmietany kremówki, albo dodaj więcej żelatyny.
Mam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam 🙂