Pączki z kremem malinowym

paczki-z-kremem-malinowym-wypieki-beaty

Idealne domowe pączki na Tłusty Czwartek – a jeśli nie macie czasu na przygotowanie kremu malinowego, to zastąpcie go marmoladą 🙂

składniki:

pączki:
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży (albo opakowanie suszonych)
50 g cukru
pół łyżeczki soli
szklanka ciepłego mleka
2 jajka
1 łyżka cukru z wanilią
50 g rozpuszczonego masła
łyżka wódki lub octu spirytusowego

krem malinowy:

200 g malin – mogą być mrożone – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać
50 g masła
50 g cukru – lub do smaku
1 łyżka soku z cytryny
3 żółtka

lukier:

czubata szklanka cukru pudru
odrobina wody
Wykonanie:

ciasto na pączki:

Świeże drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe mleko i wymieszaj – przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Jeśli używasz drożdże suszone, to dodaj je bezpośrednio do mąki.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier z wanilią oraz zwykły cukier, dodaj wódkę lub ocet.
Wlej rozczyn drożdżowy lub ciepłe mleko (jeśli używasz drożdże suszone).
Zacznij wyrabiać ciasto, w trakcie dodaj rozpuszczone i ostudzone masło.
Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą delikatniejsze – ja to robię mikserem z końcówką hakiem.
Gotowe ciasto będzie lekko kleiste i raczej luźne.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj krem.

krem malinowy:

Do rondelka włóż masło, cukier, maliny oraz wlej sok z cytryny.
Gotuj na małym ogniu, aż masło i cukier się rozpuszczą, a maliny rozpadną.
Dodaj pojedynczo żółtka i po każdym energicznie mieszaj masę, aby nie zrobiła się jajecznica 😉
Zdejmij z ognia rondelek i przetrzyj masę przez gęste sitko.
Miseczkę z kremem przykryj od razu kawałkiem folii – tak aby dotykała powierzchni kremu.
Schłódź krem w lodówce.

pączki:
Wyłóż ciasto na pączki na lekko posypany mąką blat i delikatnie zagnieć – staraj się dodawać jak najmniej mąki.
Rozwałkuj lekko ciasto na grubość około 1,5 cm.
Dużą szklanką wytnij krążki.
Ułóż je na posypanej lekko mąką blaszce.
Przykryj pączki ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
W tym czasie podgrzej w głębokim i szerokim rondlu tłuszcz – zależnie od wielkości może to być około 1 litra oleju.
Podgrzej tłuszcz do temperatury 180 stopni – jeśli będzie niższa, to pączki będą chłonąć dużo tłuszczu, jeśli będzie za wysoka, pączki się spalą.
Do gorącego tłuszczu włóż po 3-4 pączki, smaż na rumiano z dwóch stron.
Możesz sprawdzić wbitą w środek wykałaczką, czy pączki są gotowe – patyczek ma być suchy.
Gotowe pączki odsącz na papierowym ręczniku.
Przestudzone pączki nadziej kremem malinowym.
Ze skrawków po wykrojeniu pączków możesz kieliszkiem wyciąć mniejsze kółka i je usmażyć jako mini pączki – te od razu po usmażeniu obtocz w cukrze krysztale.
Do cukru pudru dodaj po trochu wodę i mieszaj aż lukier będzie lekko płynny.
Polej lukrem pączki.

 


wypieki-beaty-kuchniaMam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam

 

 

 

wypieki-beaty-baner