Przepis na barszcz wigilijny przesłał do nas Pan Robert w ramach konkursu świątecznego. Przypominamy, że na Wasze przepisy czekamy do 18 grudnia. Autor każdej receptury zostanie nagrodzony książką. Więcej o konkursie i dostępnych książkach TUTAJ.
Barszcz czerwony wigilijny
Składniki :
3 kg ugotowanych buraków
3 litry bulionu jarzynowego
cebula podsmażona na łyżce masła
dwa ząbki czosnku
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
łyżeczka majeranku
łyżka octu
Do wrzącego, przecedzonego bulionu włożyć ugotowane, obrane i pokrojone buraki oraz czosnek.
Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut.
Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz i podsmażoną cebulkę.
Gotować jeszcze 5 minut.
Następnie dodać majeranek i odstawić barszcz na całą noc.
Następnego dnia odcedzić.
Doprowadzić barszcz prawie do zagotowania, a następnie odstawić z ognia i dodać ocet, ewentualnie pieprz i sól.