Przepis na królewski sernik z kaszą manną i czekoladą otrzymaliśmy od Pani Justyny.
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego naturalnego
- 1 szklanka cukru
- Łyżeczka cukru waniliowego
- Pół szklanki kaszy mannej
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek jaj
- 100 g masła lub margaryny
- Rodzynki
- Tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
- 100 g orzechów włoskich
- 200 g herbatników
- 50 g bułki tartej
Sposób wykonania:
Twaróg wymieszać z masłem/margaryną. Dodać żółtka jaj, następnie dodać cukier i cukier waniliowy, jednocześnie mieszając.
Składniki muszą mieć jednolitą masę.
Następnie dodajemy kaszę manną i proszek budyniu i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki mieszamy.
Do ciasta wsypujemy rodzynki.
Blachę należy posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą, a następnie ułożyć na dno herbatniki. Na herbatniki wylewamy całą masę przygotowanego ciasta.
Pieczemy około 1 godzinę w 180’C.
Po upieczeniu i ostudzeniu sernika należy rozpuścić w rondelku czekoladę w niewielkiej ilości wody (aby miała lekko płynną konsystencję). Ciasto polewamy czekoladą, a na wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Smakuje wyśmienicie.