Przepis na kruche ciasteczka z mandarynką i cynamonem przesłał do nas Pan Robert w ramach konkursu świątecznego. Przypominamy, że na Wasze przepisy czekamy do 18 grudnia. Autor każdej receptury zostanie nagrodzony książką. Więcej o konkursie i dostępnych książkach TUTAJ.
Kruche ciasteczka z mandarynką i cynamonem
Składniki na około 30 ciastek o średnicy 5 cm:
- 250 g mąki
- 150 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 110 g cukru pudru
- 1 jajko
- świeżo otarta skórka z 2 mandarynek
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać, dodać masło i posiekać na szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę.
Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze).
Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 60 minut.
Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 2 – 3 mm, lekko podsypując mąką.
Wycinać możemy dowolne kształty ciastek.
Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wyłożoną matą teflonową.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 – 12 minut lub do ze złocenia ciasta. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przekładać ciasteczka.
Do przełożenia możemy użyć wedle upodobań:
- dżem truskawkowy
- masą kajmakową z puszki
- czekoladowe ganache (30 ml śmietany kremówki 36% podgrzać i zdjąć z palnika, dodać 30 g posiekanej gorzkiej czekolady
i odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego; odczekać do zgęstnienia)