Przepisy świąteczne: Lekkostrawna duszona ryba z czerwonymi warzywami, kalafiorem i płatkami owsianymi

ryba_obiad

Od Pani Justyny otrzymaliśmy przepis na lekkostrawną duszoną rybę z czerwonymi warzywami, kalafiorem i płatkami owsianymi.

 

Składniki:

  • 4 filety z ryby (tutaj mamy dowolność: mintaj, dorsz, leszcz lub inna ulubiona biała ryba)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 5 różyczek kalafiora
  • 2 papryki
  • 4 pomidory
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta ostrej papryki
  • Szczypta słodkiej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka angielskie
  • 10 łyżek płatków owsianych

 Sposób wykonania:
Warzywa obieramy i drobno kroimy.
Na patelni lub w szerokim garnku układamy poszatkowaną drobno cebulę, kalafiora, marchewkę, wszystko podlewamy wodą – tak, aby składniki były zanurzone w wodzie.

Wszystko ze sobą dusimy/gotujemy około 10 minut.

Następnie dodajemy filety z ryby. Dusimy około 10 minut.
Dodajemy paprykę i pomidory. Wszystko przyprawiamy i dusimy kolejne 5 minut.
Na koniec wsypujemy płatki owsiane i w razie potrzeby dolewamy wodę.
Wszystko gotujemy jednocześnie mieszając 5 minut.

GOTOWE!

Danie najlepiej smakuje podawane na gorąco.

SMACZNEGO!