Od Pani Justyny otrzymaliśmy przepis na lekkostrawną duszoną rybę z czerwonymi warzywami, kalafiorem i płatkami owsianymi.
Składniki:
- 4 filety z ryby (tutaj mamy dowolność: mintaj, dorsz, leszcz lub inna ulubiona biała ryba)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 5 różyczek kalafiora
- 2 papryki
- 4 pomidory
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Szczypta ostrej papryki
- Szczypta słodkiej papryki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka angielskie
- 10 łyżek płatków owsianych
Sposób wykonania:
Warzywa obieramy i drobno kroimy.
Na patelni lub w szerokim garnku układamy poszatkowaną drobno cebulę, kalafiora, marchewkę, wszystko podlewamy wodą – tak, aby składniki były zanurzone w wodzie.
Wszystko ze sobą dusimy/gotujemy około 10 minut.
Następnie dodajemy filety z ryby. Dusimy około 10 minut.
Dodajemy paprykę i pomidory. Wszystko przyprawiamy i dusimy kolejne 5 minut.
Na koniec wsypujemy płatki owsiane i w razie potrzeby dolewamy wodę.
Wszystko gotujemy jednocześnie mieszając 5 minut.
GOTOWE!
Danie najlepiej smakuje podawane na gorąco.
SMACZNEGO!