Pani Justyna przesłał nam przepis na pieczoną rybę po grecku z warzywami. Ponieważ filety nie są smażone, jest to mniej kaloryczna i zdrowsza wersja w porównaniu do potrawy przygotowanej w tradycyjny sposób.
Potrzebne naczynia:
Patelnia, przykrywka do patelni, naczynie żaroodporne, tarka, nóź, deska do krojenia warzyw.
Składniki:
- 6 filetów z ryby, (tutaj mamy dowolność, może to być dorsz, mintaj, morszczuk)
- 4 marchewki
- 4 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- szczypta ostrej papryki
- pół szklanki wody
Sposób wykonania:
Marchewki należy obrać i zetrzeć na tarce, cebulę i paprykę obieramy i drobno kroimy, pomidory również drobno kroimy.
Cebulę należy zeszklić na oleju. Pod koniec smażenia dodać na patelnię pozostałe warzywa i poddusić je pod przykrywką około 10 minut na małym ogniu, dodając wodę.
Wszystko doprawić przyprawami.
Następnie podduszone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na nie układamy filety z ryby.
Całość przykrywamy i wstawimy do piekarnika. Danie należy pic w 175’C około godziny.
Wyśmienicie smakuje na ciepło, jak również na zimno.
SMACZNEGO!