Publikowaliśmy już przepis na dietetyczny piernik bezglutenowy (przepis TUTAJ). Tym razem Pani Małgorzata podzieliła się z nami recepturą na świąteczny piernik według sprawdzonego i prostego przepisu. – Przepis na pyszny i wilgotny piernik świąteczny z polewą czekoladową – zachwala autorka.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 g miodu
- 1 szklanka cukru brązowego
- 100 g masła
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- 1 łyżka stołowa przyprawy do piernika
- ¼ łyżeczki soli
- 3 łyżki wody
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 1,5 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
Masło rozpuść z cukrem, wodą i miodem cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
Do wystudzonego masła z miodem i cukrem dodaj dwa całe jajka i wymieszaj.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, następnie połącz z solą, zielem angielskim i gotową przyprawą do piernika.
Ciągle mieszając, dodawaj porcjami mąkę do rozpuszczonego masła. Wszystko dokładnie ze sobą połącz.
Do wysmarowanej tłuszczem i lekko posypanej mąką formy (możesz użyć także papieru do pieczenia), wyłóż gotową masę piernikową. Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45-50 minut.
Piernik świąteczny najlepiej pokryć polewą dopiero przed podaniem (zamiast polewy można posypać cukrem pudrem). Jak zrobić polewę do świątecznego piernika?
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę oraz masło i dodaj 4 łyżki mleka.
Wymieszaj wszystkie składniki i polej ciasto.