Przepisy świąteczne: Pierniki w dowolnym kształcie, łatwy w przygotowaniu

pierniki

– Miękkie, puszyste pierniczki w dowolnym kształcie. Gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu. Można dowolnie ozdobić tez dowolnie lub pozostawić w oryginalnym kształcie. Dobra zabawa dla dzieci – pisze Pan Oskar, który przesłał nam przepis.

Składniki na pierniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 40g masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika i szczyptę soli.

Do garnka przekładamy masło i miód. Rozpuszczamy dokładnie mieszając i lekko przestudzamy. Dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą.

Do składników suchych wlewamy płynne i wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki, a po schłodzeniu rozwałkowujemy na ok 0,5 cm i wycinamy pierniki w dowolnym wybranym kształcie.

Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.

Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15 minut, aż ładnie wyrosną i się przyrumienią.