Przepis na sałatkę śledziową z kukurydzą i fasolką szparagową otrzymaliśmy od Pana Oskara, który o potrawie pisze, że jest łatwa w przygotowaniu i trzeba na to poświęcić około 90 min, z czego większość tego czasu zajmuje samo moczenie śledzi w wodzie.
Składniki:
- Filet śledziowy – 3 szt.
- Ogórki konserwowe – 6 szt.
- Fasolka szparagowa – puszka
- Kukurydza Konserwowa – 5 łyżek
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Cebula – 1 szt.
- Posiekany szczypiorek – 2 łyżki
- Pieprz – szczypta
- Majonez – 3 łyżki
Przygotowanie:
Filety wymocz w wodzie przez 60 min i odsącz.
Pokrój je w paseczki, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem.
Ogórki i cebulę również pokrój w paseczki.śle
Wszystkie składniki sałatki łączymy z majonezem.
Sałatkę dekorujemy zieleniną.