– Na wigilijnym stole nie może zabraknąć surówki z kapusty kiszonej – pisze Pani Justyna i przesyła nam swój świąteczny przepis.Składniki:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
- 3 łyżki oleju lnianego
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną najlepiej kupić ze sprawdzonego źródła, np. na rynku, z beczki (NIE z marketu).
Kapustę drobno kroimy. Cebule, marchewki i jabłka należy obrać, a następnie drobno pokroić lub poszatkować.
Warzywa i jabłka mieszamy ze sobą, dodając sok z cytryny, olej oraz pieprz i sól.
Odstawić na około godzinę przed podaniem w chłodne miejsce, aby wszystkie składniki się ze sobą „przegryzły”.
GOTOWE!
Surówka jest znakomitym dodatkiem do dań wigilijnych.
SMACZNEGO!