Przepis na świąteczny keks z bakaliami i rumem otrzymaliśmy od Pana Roberta w ramach naszego świątecznego konkursu. Więcej o konkursie TUTAJ (na przepisy czekamy do 18 grudnia).
Świąteczny keks z bakaliami i rumem
Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka (użyłam mąki tortowej)
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych miękkich bakalii
(dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)
Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)
Przygotowanie:
- Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
- Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).
- Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.
- Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
- Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
- Dodać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.
- Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej.
- Piec w temperaturze 170 stopni C, na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut.
Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
Polewa:
Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy świąteczny keks z bakaliami i posypujemy kandyzowanymi owocami.