Przepis na zupę grzybową z ziemniakami przesłała do nas Pani Agnieszka w ramach konkursu świątecznego. Przypominamy, że na Wasze przepisy czekamy do 18 grudnia. Autor każdej receptury zostanie nagrodzony książką. Więcej o konkursie i dostępnych książkach TUTAJ.
Zupa grzybowa z ziemniakami
Składniki:
80g suszonych grzybów
30g cebuli
2 małe marchewki
2 ząbki czosnku
2 ziela angielskie
Sól
pieprz
Przyprawa wegeta (do smaku)
1 łyżka oliwy z oliwek
ziemniaki
Przygotowanie:
Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie.
Cebulę poszatkować i zeszklić na oliwie z oliwek.
Marchewkę zetrzeć na tarce na grubszych oczach.
Grzyby z wodą przelać do garnka, dodać zeszkloną cebulkę, pokrojony na plasterki czosnek, startą marchewkę, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małej mocy palnika przez około 40 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i wegetą.
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie i podawać z zupą grzybową.
– W mojej rodzinie nie zabiela się zupy grzybowej wigilijnej. Przepis jest w rodzinie, odkąd pamiętam, a nawet dłużej. Menu Wigilijne różni się w różnych regionach Polski, przepis pochodzi z Małopolski. Zachęcam do spróbowania – pisze Pani Agnieszka, autorka powyższego przepisu.