– Chciałabym zaprezentować Państwu przepis na zupę rybną, którą najpierw robiła moja babcia, później mama, a teraz ja w swoim domu dla męża oraz dzieci – pisze Pani Dominika, która właśnie tą rodzinną recepturą postanowiła podzielić się z naszymi czytelnikami i wziąć udział w naszym konkursie. Wy także możecie w nim wystartować. Na przepisy czekamy do 18 grudnia. Szczegóły TUTAJ.
Składniki:
- części ryb, u nas są to głowy karpi, które zostają po przygotowaniu go do smażenia (ok 3 sztuki na 2 litry wywaru).
- tacka jarzyn jak na rosół
- 2 litry wody
- masło
- mąka, ok 3 łyżki stołowe
- sól i pieprz
Przygotowanie
Części ryb (u mnie głowy) opłukuję pod bieżącą wodą, wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję ok 1h. Następnie dodaję podsmażone na masełku jarzyny, doprawiam solą i pieprzem gotuję tak ok 1,5h. W międzyczasie gotuję ziemniaki, z którymi będę podawała zupę. Pod koniec gotowania zupy przygotowuję zasmażkę, którą zagęszczę później zupę! Daję 4 łyżki masła na patelnię, roztapiam je, następnie dodaję 2 łyżki mąki, mieszam i dolewam pół szklanki wody cały czas mieszając. Zasmażkę dodaję do zupy, mieszam i gotuję jeszcze ok 10 min. Podaję z gotowanymi ziemniakami!
Smacznego i Wesołych Świąt.