Barefoot Contessa, to pseudonim sławnej na całym świecie kucharki i pasjonatki tradycyjnych smaków Iny Garten.
Kuchnia śródziemnomorska to z kolei bogactwo świeżych warzyw, ziół i wartościowych olei, oraz wyjątkowych w smaku serów. Sałatka grecka jest znana przez większość z nas, ale tylko wersja Iny wydobywa bogactwo smaku i aromatu w takim stopniu, bez użycia żadnych sztucznych składników. W okresie zbioru pomidorów malinowych, świeżego czosnku czy ogórków, dokładne odtworzenie tego przepisu gwarantuje nam sukces w kuchni i owacje na stojąco od największych koneserów.
Składniki:
1 pęczek grubego szczypiorku (okolu 10 łodyg)
0.5 kg dojrzałych pomidorów (wyśrodkowanych z usuniętymi nasionami i pokrojonych w kostkę)
1 duży ogórek (obrany ze skóry, przekrojony na pół wzdłuż, z usuniętymi nasionami i pokrojony w kostkę)
1 puszka ciecierzycy (opłukanej i wysuszonej)
pół pęczka pietruszki posiekanej w drobną kostkę
1/3 szklanki liści świeżej drobno posiekanej mięty
1/3 szklanki posiekanych świeżych liści bazylii
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z 4 cytryn
3 wyciśnięte ząbki czosnku
sól gruboziarnista i świeżo stary pieprz
230 g sera feta
1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek
podpieczone chlebki pita do podania
Kolejność działania
Wcześniej przygotowany szczypiorek, pomidory, ogórek, ciecierzyce, pietruszkę, miętę i bazylię wymieszać delikatnie w dużej misce na sałatkę. W małej miseczce ubijaczką wymieszać sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, dwie łyżeczki soli i łyżeczkę pieprzu. Powoli mieszając dodać oliwę, żeby powstała emulsja. Wylać emulsje na wcześniej przygotowana sałatkę i posypać pokruszonym serem feta.