Dzisiejsza sałatka będzie idealna jako danie obiadowe, bo na pewno się nią najecie, ale jeszcze lepiej sprawdzi się jako dodatek do mięs przygotowanych na grillu. Zamiast bobu możecie też użyć podgotowaną i przekrojoną na pół fasolkę szparagową.
Składniki:
około 1 kg niedużych młodych ziemniaczków
250 g bobu
pół pęczka rzodkiewek
spora czerwona cebula
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki umyj i oskrob ze skórki – ugotuj w całości w osolonej wodzie.
W rondelku zagotuj wodę, wrzuć do niej bób i gotuj go przez 2 minuty, po tym czasie odlej wodę, a bób zalej zimną wodą.
Zdejmij z bobu skórkę.
Ostudzone ziemniaki przekrój na pół lub na ćwiartki, dodaj bób i pokrojoną w talarki rzodkiewkę.
Cebulę drobno pokrój, podsmaż aż zmięknie i przestudzoną dodaj do ziemniaków.
Szczypiorek i koperek posiekaj dodaj do ziemniaków i całość dokładnie wymieszaj.
Jogurt naturalny połącz z majonezem, posól i popieprz, dodaj do sałatki i wymieszaj.
Mam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam