To ciasto idealne dla osób zabieganych i takich które nie bardzo wierzą w swoje umiejętności pieczenia, ale na pewno warto aby każdy je wypróbował 🙂
Ta szarlotka nie wymaga robienia ciasta, nie trzeba nic zagniatać, schładzać, a tym bardziej wałkować. Wszystkie produkty po prostu wsypuje się do foremki, a w piekarniku dzieje się magia i wychodzi z niego pyszna, pachnąca szarlotka 🙂
składniki:
1,5 kg jabłek (zależnie od wielkości około 7 sztuk)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła + trochę do posmarowania blaszki
opcjonalnie – cynamon
wykonanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Do dużej miski wsyp mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia – zmieszaj łyżką.
Podziel sypkie produkty na trzy części.
Masło podziel na małe kawałeczki.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, całą tortownicę (łącznie z dnem) wysmaruj grubą warstwą masła.
Na dno wysyp 1/3 sypkich produktów i rozłóż równą warstwą.
Na nie wyłóż połowę jabłek – możesz je posypać dodatkowo cynamonem.
Wyłóż drugą warstwę suchych składników, a na nie wyłóż resztę jabłek.
Posyp je resztą suchych składników, a nie wyłóż masło w kawałkach.
Piecz ciasto przez około 60 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu lekko ostudź, a potem podaj jeszcze ciepłe z kulką lodów 🙂
Mam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam