Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega przed barszczem Sosnowskiego. Jak rozpoznać tę groźną dla ludzi roślinę i co robić w przypadku, kiedy już się z nią zetkniemy?

Barszcz Sosnowskiego fot. www.szczecin.uw.gov.pl

Barszcz Sosnowskiego fot. www.szczecin.uw.gov.pl

Mamy w Polsce obecnie okres wakacji, które kojarzą się z odpoczynkiem, beztroską, słoneczną pogodą i zabawą na łonie natury. Dobry nastrój i mile spędzony czas na zewnątrz, może nam jednak popsuć pewna roślina. Dokładnie chodzi o barszcz Sosnowskiego. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) radzi, jak rozpoznać tę niebezpieczną dla ludzi roślinę oraz co robić w przypadku, kiedy już się z nią zetkniemy.

 

 

Korzystanie z wypoczynku na świeżym powietrzu, szczególnie na terenach zielonych, nad rzeką lub jeziorem zwiększa ryzyko natknięcia się na barszcz Sosnowskiego. Przebywanie w bliskości barszczu Sosnowskiego stanowi duże zagrożenie dla zdrowia człowieka! Barszcz Sosnowskiego to inwazyjna, parząca roślina, która występuje na terenie całej Polski. Ciekawostką jest, że barszcz Sosnowskiego został sprowadzony do Polski z Kaukazu jako roślina pastewna. Ze względu na zawartość substancji toksycznych zrezygnowano z jego uprawy i obecnie w Polsce roślina ta jest objęta prawnym zakazem uprawy, rozmnażania i sprzedaży. Ponadto coraz częściej podkreśla się podejmowanie działań zmierzających do zmniejszenia populacji tego gatunku w środowisku naturalnym.

 

 

Jak rozpoznać barszcz Sosnowskiego?

  • charakteryzuje się baldaszkowatymi kwiatostanami koloru białego oraz wielkimi liśćmi,
  • jedna z największych roślin zielonych, osiąga wysokość do 4 m, łodyga około 10 cm średnicy,
  • na łodygach i liściach rośliny znajdują się charakterystyczne włoski produkujące toksyczną substancję,
  • często mylony z koprem lub arcydzięglem.

Gdzie możemy spotkać barszcz Sosnowskiego?

  • łąki,
  • pola uprawne,
  • przy drogach,
  • wzdłuż brzegów rzek, jezior, potoków,
  • w ogrodach, parkach oraz lasach.

Dlaczego barszcz Sosnowskiego jest niebezpieczny dla człowieka?

Związki zawarte w soku i wydzielinie włosków gruczołowych barszczu Sosnowskiego pod wpływem działania promieni UVA i UVB wiążą się ze skórą powodując oparzenia II i III stopnia. W ciągu 24 godzin nasilają się objawy w postaci zaczerwienienia skóry i pęcherzy z surowiczym płynem. Stan zapalny utrzymuje się około 3 dni, a miejsca podrażnione zachowują wrażliwość na światło ultrafioletowe nawet przez kilka lat.

Oprócz oparzeń związki zawarte w barszczu Sosnowskiego mogą wywoływać:

  • podrażnienia dróg oddechowych,
  • nudności,
  • wymioty,
  • bóle głowy,
  • zapalenie spojówek.

Co robić w przypadku oparzenia barszczem Sosnowskiego?

  • Krok 1

– Umyj niezwłocznie i dokładnie skórę dużą ilością letniej wody z mydłem.

  • Krok 2

– Unikaj słońca przez co najmniej 48 h (promieniowanie ultrafioletowe zwiększa stan zapalny i ryzyko powstania blizn).

  • Krok 3 

– Jeśli pojawią się objawy oparzeń, koniecznie skonsultuj się z lekarzem!

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny