Ministerstwo Rolnictwa pracuje na zmianami przepisów, które wprowadzą wyższe kary za marnowanie żywności. Powstał już projekt nowelizacji przepisów w powyższym zakresie. Zmiany miałyby objąć sklepy o powierzchni przekraczającej 250 metrów kwadratowych.
W czwartek (25 lipca) na specjalnej konferencji przedstawiciele resortu rolnictwa, sejmowej komisji rolnictwa oraz Federacji Polskich Banków Żywności poinformowali o planowanych zmianach w zakresie przepisów obejmujących kary za marnowanie żywności, które dotyczą sklepów.
Wiceminister resortu rolnictwa, Michał Kołodziejczak poinformował na powyższej konferencji, że planowane zmiany mają doprecyzować definicje marnowania żywności i sprzedawców żywności. Według tego co przekazał Michał Kołodziejczak nowe przepisy mają obejmować każdy sklep o powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych. Podniesiona ma zostać również opłata dla każdego z powyższych sklepów za każdą tonę zmarnowanej żywności.
W obecnie obowiązujących przepisach żywność, której data ważności do spożycia została przekroczona, jest traktowana jako odpad. Opłata dla sklepu za wyrzucenie takiej żywności wynosi 100 zł za tonę. Projektowane przez Ministerstwo Rolnictwa przepisy zakładają podniesienie powyższej kwoty. Według przedstawicieli resortu wysokość takiej opłaty w przypadku sklepów powyżej 250 metrów kwadratowych powinna wynosić przynajmniej 500 zł za tonę.
Nowelizacja przepisów przewiduje również doprecyzowanie wytycznych ws. obowiązku podpisania umowy między sklepami powyżej 250 m kw., a organizacjami, które zajmują się przekazywaniem żywności potrzebującym. Dokładnie określony ma zostać termin podpisywania takiej umowy, ponieważ obecnie jest to termin do wyboru. Według przedstawicieli resortu rolnictwa taka umowa ma być podpisywana do końca roku na kolejny rok.
Obowiązkowa kampania informacyjna
Dodatkowo nowe przepisy mają zobowiązać sklepy do prowadzenia kampanii informacyjnej dotyczącej problemu marnowania żywności pod groźbą kary w wysokości co najmniej 5 tys. zł. Według wyliczeń różnych ekspertów w Polsce co roku marnuje się ok. 5 mln ton żywności.
Według obecnej na czwartkowej konferencji prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności projektowane zmiany w powyższych przepisach pozwolą ograniczyć zjawisko marnotrawstwa żywności oraz przyczynią się do jej lepszego zagospodarowania i przekazywania potrzebującym.
Jeszcze nie wiadomo, kiedy powyższa nowelizacja przepisów mogłaby wejść w życie.
Według obowiązujących od 2019 roku przepisów ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, sklepy powyżej 250 m kw., których połowa przychodów jest generowana ze sprzedaży żywności, mają m.in. obowiązek zawierać z organizacjami pozarządowymi umowy na nieodpłatne przekazanie niesprzedanej żywności (przykładowo chodzi o produkty, które zostały wycofane ze sprzedaży ze względu na wady ich wyglądu bądź opakowań). Placówki handlowe mają również obowiązek prowadzenia kampanii informacyjno–edukacyjnych wraz z organizacjami pozarządowymi, a także składania sprawozdań o ilości marnowanej żywności.