Firma Ferrero produkująca m.in. popularne w Polsce Kinder Niespodzianki dobrowolnie wycofuje ze sklepów część swoich produktów. Dokładnie chodzi o te, które zostały wyprodukowane w zakładzie w Belgii. Powodem takiego działania jest potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimuriumze. Chodzi między innymi o produkty Kinder Niespodzianka Maxi, Kinder Schoko-Bons oraz Kinder Maxi Mix z maskotką. Firma informuje jednocześnie, że wszystkie produkty Kinder Niespodzianka 20g dystrybuowane nad Wisłą są produkowane wyłącznie w Polsce i procedura wycofania ich nie dotyczy.
Kilka dni temu firma Ferrero informowała o wycofaniu z polskiego rynku wybranych produktów marki Kinder – Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o dobrowolnym wycofaniu prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial wskazanych produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium – mogliśmy przeczytać w czwartek (7 kwietnia) w komunikacie GIS.
Jednak już w poniedziałek (11 kwietnia) Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował, że firma Ferrero poszerzyła zakres produktów marki Kinder wycofywanych z polskiego rynku. – Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o rozszerzeniu dobrowolnego wycofania wyprodukowanych przez belgijski zakład firmy Ferrero produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium. Wszystkie produkty marki Kinder wyprodukowane przez belgijski zakład firmy Ferrero, bez względu na numer partii oraz datę minimalnej trwałości, podlegają obecnie wycofaniu. – przekazał GIS w komunikacie.
Poniżej prezentujemy listę GIS, która zawiera słodycze marki Kinder wycofane ze sprzedaży:
- Kinder Schoko-bons 46 g, 125 g, 200 g (Wszystkie daty minimalnej trwałości i wszystkie partie).
- Kinder Niespodzianka Maxi 100g (Wszystkie daty minimalnej trwałości i wszystkie partie).
- Kinder Maxi MIX z maskotką 133g (Wszystkie daty minimalnej trwałości i wszystkie partie).
- Kinder Mini EGGS 100g (Wszystkie daty minimalnej trwałości i wszystkie partie).
fot. GIS
GIS zaleca, aby nie spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Producent słodyczy zaznaczył, że wszystkie produkty Kinder Niespodzianka 20g dystrybuowane na rynku polskim przez Ferrero Polska Commercial Sp. z o.o. są produkowane wyłącznie w Polsce, w fabryce Ferrero w Belsku Dużym. – W związku z czym opisane powyżej działania ich nie dotyczą (…) wszystkie inne produkty Ferrero, w tym produkty marki Kinder, dystrybuowane przez Ferrero Polska Commercial Sp. z o.o. również nie podlegają wycofaniu ze sprzedaży – informuje firma.
Zatrucie salmonellą
Pierwsze objawy choroby wywołanej bakterią salmonella występują zwykle do 6 godzin od momentu styczności z bakterią. W niektórych przypadkach pierwsze symptomy mogą pojawić się nawet po 72 godzinach. Sama choroba trwa od dwóch do siedmiu dni. Początkowe objawy to zwykle nudności, wymioty i bóle brzucha. Z czasem może pojawić się ostra biegunka oraz gorączka (do 39 stopni Celsjusza). Niekiedy występują także bóle i zawroty głowy. Wówczas należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Zarówno u dzieci, jak i dorosłych choroba ma podobny przebieg.