Legionowo. Nawet 2 tysiące posiłków na dobę w budynku CPR przy Szarych Szeregów. Trwa projektowanie przebudowy budynku

Centrum Pomocy Rodzinie1

Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Legionowie, fot. www.google.pl/maps

Trwa projektowanie przebudowy położonego przy ulicy Szarych Szeregów w Legionowie budynku Centrum Pomocy Rodzinie (CPR) na potrzeby utworzenia w nim w przyszłości nowoczesnej kuchni cateringowej. Podopieczni powiatowego Centrum Integracji Społecznej (CIS) mają w niej przygotowywać nawet do 2 tysięcy posiłków na dobę. Jedzenie będzie dostarczane do m. in. szkół i przedszkoli funkcjonujących w naszym regionie.

Trwa projektowanie kuchni cateringowej w tzw. budynku B Starostwa Powiatowego w Legionowie

We wtorek, 3 grudnia 2024 r. podpisano umowę na wykonanie projektu przebudowy położonego przy ulicy Szarych Szeregów w Legionowie budynku CPR. Chodzi o tzw. budynek B Starostwa Powiatowego w Legionowie. Usługę tę na zlecenie powiatu legionowskiego za kwotę blisko 213 tys. zł już obecnie wykonuje firma Sart z Pruszkowa. Zgodnie z zawartym kontraktem, projektowanie tej przebudowy ma potrwać 6 kolejnych miesięcy. Zatem kompletny projekt tego przedsięwzięcia wraz z towarzyszącymi mu wizualizacjami przebudowanego budynku powstaną najpóźniej na początku czerwca 2025 r. Potem przyjdzie czas na ogłoszenie kolejnego przetargu, tym razem na roboty budowlane związane z finalizacją tej inwestycji.

Szczegóły przedsięwzięcia

Inwestycja, która ma być dopiero zaprojektowana, ma polegać na przebudowie budynku B legionowskiego starostwa, w którym funkcjonuje CPR i utworzeniu w nim mierzącej około 430 m² kuchni cateringowej. Urzędnicy przewidują, że może być to zrobione poprzez dobudowę antresoli lub drugiego piętra do tego budynku. Obligują również twórców projektu tego przedsięwzięcia do zaprojektowania w tym budynku windy osobowo-towarowej, ocieplenia i otynkowania tego budynku oraz remontu jego dachu i zamontowania na nim paneli fotowoltaicznych. W ramach tej samej usługi, firma Sart z Pruszkowa będzie też zobowiązana do zaprojektowania zagospodarowania przestrzeni otaczającej ten budynek, w tym do uzyskania zgody na rozbiórkę innego stojącego na tej działce budynku oraz wyburzenia znajdującego się w sąsiedztwie blaszanego garażu. Wśród obowiązkowych elementów, które w opinii urzędników muszą się znaleźć w tej przestrzeni są dodatkowe, zadaszone panelami fotowoltaicznymi miejsca parkingowe, podjazdy do wejść w przebudowanym budynku CPR oraz organizacja strefy dostaw do kuchni cateringowej.

3 koncepcje

Wykonawca w ciągu 6 miesięcy od dnia podpisania umowy ma przedstawić 3 koncepcje, z których zostanie wybrana jedna, najbardziej odpowiadająca potrzebom warsztatu gastronomicznego. Firma Sart wykona również projekt budowlany, uzyska pozwolenie na budowę oraz wykona projekt wykonawczy – informują urzędnicy ze Starostwa Powiatowego w Legionowie na łamach grudniowego numeru wydawanego przez ten urząd miesięcznika pt. Kurier.

 

Będą przygotowywać do 2 tysięcy posiłków na dobę. Jedzenie trafi do m.in. szkół i przedszkoli działających w naszym regionie

W kuchni cateringowej zbudowanej w budynku CPR będzie można przygotować nawet do 2 tysięcy posiłków dziennie, w tym około 1,2 tysiąca obiadów. Projekt zakłada przekształcenie części budynku w miejsce, które będzie służyć m. in. przygotowywaniu posiłków dla szkół, przedszkoli i innych placówek oraz obsłudze imprez okolicznościowych z pełnym zapleczem cateringowym. Wszystkie dania mają być przygotowywane na miejscu, a następnie dostarczane w termopakach lub jednorazowych opakowaniach. Na potrzeby większych wydarzeń przewidziano możliwość pełnej obsługi kelnerskiej oraz wykorzystania profesjonalnej zastawy stołowej – sygnalizują urzędnicy ze Starostwa Powiatowego na łamach wspomnianego powyżej informatora. – Kuchnia zatrudniać będzie około 30 osób, w tym 9 stałych pracowników oraz osoby wspierane w ramach pomocy socjalnej, także osoby z niepełnosprawnościami – dodają następnie.

Za kilka miesięcy poznamy koncepcje projektowe, które będą pierwszym etapem w budowie warsztatu gastronomicznego działającego w ramach CIS. Realizacja projektu to nie tylko inwestycja w infrastrukturę, ale także w społeczność lokalną i jej rozwój. Nowa kuchnia będzie miejscem pracy, ale także integracji i wsparcia osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Wprowadzenie i zastosowanie nowoczesnych technologii oraz przemyślane zarządzanie przestrzenią pozwolą na efektywne wykorzystanie potencjału budynku – ocenia potrzebę realizacji tej inwestycji na łamach czasopisma pt. Kurier Artur Stankiewicz, członek zarządu powiatu legionowskiego.