Legionowo. Pożar w bloku przy Piaskowej. Strażacy apelują aby nie zalewać gorącego oleju wodą

POZAR-KUCHNIA

FOT. State Farm / iWoman / CC BY

W poniedziałek (12 kwietnia) wieczorem wybuchł pożar oleju w kuchni w bloku przy ulicy Piaskowej w Legionowie. Na miejscu interweniowały zastępy straży pożarnej z powiatu legionowskiego. Na szczęście nikomu nic się nie stało. Strażacy radzą jak należy walczyć z palącym się tłuszczem lub olejem.

 

 

O godz. 19.45 dyżurny Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Legionowie otrzymał zgłoszenie o pożarze oleju w kuchni w bloku przy ulicy Piaskowej 53. Na miejsce zadysponowano cztery zastępy straży pożarnej z JRG Legionowo, OSP Legionowo i OSP Chotomów. Po przybyciu na miejsce strażacy zastali silne zadymienie na klatce schodowej i w mieszkaniu. Okazało się, że mieszkańcy lokalu jeszcze przed przybyciem straży pożarnej zdążyli ugasić płonący olej i wynieść spalony garnek na zewnątrz. Ratownicy przewietrzyli mieszkanie i klatkę schodową przy pomocy wentylatorów. Okopcone zostało pomieszczenie kuchni, na szczęście nikt nie odniósł obrażeń w wyniku tego zdarzenia.

 

Strażacy instruują jak gasić pożary oleju lub tłuszczu

Strażacy często w swojej pracy spotykają się z pożarami spowodowanymi zapaleniem się tłuszczu na patelni lub w garnku. Niestety często u osób, które są tego świadkami pierwszy odruch to gaszenie ognia wodą. Ratownicy apelują, że nigdy nie wolno tak postępować! Woda dostaje się pod palący się tłuszcz lub olej, gdzie momentalnie zamienia się w parę przez co dochodzi do efektu eksplozji. W wyniku takiej sytuacji ogień może dotkliwie poparzyć znajdujące się w pobliżu osoby lub rozprzestrzenić się na inne łatwopalne przedmioty takie jak zasłony.

Strażacy radzą jak postępować w sytuacji pożaru oleju lub tłuszczu. Najpierw trzeba odciąć dopływ gazu do kuchenki. Następnie należy palącą się patelnię lub garnek z tłuszczem przykryć wilgotnym ręcznikiem lub szmatką dzięki czemu odcięty zostanie dopływ powietrza a ogień powinien sam zgasnąć. Można użyć również specjalnej gaśnicy typy F, która służy do gaszenia pożarów łatwopalnych środków gotujących (oleje roślinne lub tłuszcze zwierzęce).