Legionowo. Pożar oleju w kuchni w bloku przy Sowińskiego

POZAR-KUCHNIA

FOT. State Farm / iWoman / CC BY

We wtorek (18 maja) po godz. 15 w Legionowie w mieszkaniu w bloku przy ulicy Generała Józefa Sowińskiego doszło do pożaru rozgrzanego oleju w kuchni. Na miejscu interweniowała straż pożarna. Na szczęście ogień nie rozprzestrzenił się na resztę mieszkania i nikomu nic się nie stało.

 

 

We wtorek o godz. 15.14 dyżurny Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Legionowie otrzymał informację, że w jednym z mieszkań w bloku przy ulicy Generała Józefa Sowińskiego doszło do pożaru w kuchni. Na miejsce zadysponowano jeden zastęp straży pożarnej z JRG Legionowo. Po przybyciu strażaków na miejsce zdarzenia okazało się, że w kuchni jednego z mieszkań doszło do zapłonu oleju na patelni. Kobieta, która była w tym czasie w mieszkaniu starała się ugasić ogień kładąc na palącą się patelnię mokry ręcznik. Niestety tkanina musiała być zbyt mocno nasączona wodą, ponieważ doszło do wystrzelenia w górę rozgrzanego oleju. Kobiecie jeszcze przed przybyciem strażaków udało się jednak ugasić olej. Na szczęście nikt w wyniku tego zdarzenia nie ucierpiał, uszkodzeniu uległ okap kuchenny. Strażacy sprawdzili pomieszczenie, w którym znajduje się kuchnia i po wykluczeniu ryzyka wybuchu pożaru powrócili do koszar.

 

Strażacy instruują jak gasić pożary oleju lub tłuszczu

Strażacy często w swojej pracy spotykają się z pożarami spowodowanymi zapaleniem się tłuszczu na patelni lub w garnku. Niestety często u osób, które są tego świadkami pierwszy odruch to gaszenie ognia wodą. Ratownicy apelują, że nigdy nie wolno tak postępować! Woda dostaje się pod palący się tłuszcz lub olej, gdzie momentalnie zamienia się w parę przez co dochodzi do efektu eksplozji. W wyniku takiej sytuacji ogień może dotkliwie poparzyć znajdujące się w pobliżu osoby lub rozprzestrzenić się na inne łatwopalne przedmioty takie jak zasłony.

Strażacy radzą jak postępować w sytuacji pożaru oleju lub tłuszczu. Najpierw trzeba odciąć dopływ gazu do kuchenki. Następnie należy palącą się patelnię lub garnek z tłuszczem przykryć wilgotnym ręcznikiem lub szmatką dzięki czemu odcięty zostanie dopływ powietrza a ogień powinien sam zgasnąć. Można użyć również specjalnej gaśnicy typy F, która służy do gaszenia pożarów łatwopalnych środków gotujących (oleje roślinne lub tłuszcze zwierzęce).