16 czerwca w Akademii Pedagogiki Specjalnej podczas konferencji „Wiem, co jem – jak wdrażać w szkole od 1 września 2015 r. nowe prawo w zakresie żywienia?” dyrektor Dorota Kuchta przedstawiła prezentację sklepiku szkolnego ZSP 2.
Od 1 września 2015 roku w szkoły i placówki oświatowo-wychowawcze będą zobowiązane wprowadzić obostrzenia odnośnie asortymentu i funkcjonowania sklepików szkolnych. Taka organizacja prawidłowego żywienia i edukacja prozdrowotna mają na celu ograniczenie epidemii otyłości wśród dzieci i młodzieży.
Konferencja w Warszawie
W związku z mającymi nadejść zmianami 16 czerwca w Auli Akademii Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie odbyła się konferencja zorganizowana przez Wojewodę Mazowieckiego i Mazowieckiego Kuratora Oświaty. Uczestnikami konferencji byli dyrektorzy i nauczyciele szkół i placówek oświatowych. Zgromadzonych zapoznano, między innymi, ze stanem realizacji rządowego programu pomocy państwa w zakresie dożywiania, istotnymi elementami prawa żywnościowego, skutkami zdrowotnymi nieprawidłowego żywienia dzieci, obowiązkami i możliwościami dyrektorów w świetle ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, a także działalnością spółdzielni uczniowskich.
Dobry przykład z Legionowa
Jednym z przykładów placówek, w których edukacja prozdrowotna odgrywa dużą rolę, był Zespół Szkolno – Przedszkolny nr 2 w Legionowie. Dyrektor placówki Dorota Kuchta przedstawiła cele i efekty prowadzenia przez uczniów sklepiku oraz sukcesy w realizacji prozdrowotnych projektów edukacyjnych.