Sushi, wykwintne sałatki, pyszna zupa i egzotyczny deser – brzmi jak menu na przyjęcie, chociaż mogą przygotować je nawet najmłodsi. Właśnie dla nich otwiera w Legionowie swoje podwoje Akademia Małego Smakosza, w której już od 9 października br. rozpoczną się warsztaty kulinarne dla najmłodszych pod patronatem szefa kuchni – Daniela Twardo.
Mali szefowie kuchni będą mogli ćwiczyć i rozwijać swoje kulinarne umiejętności podczas cotygodniowych zajęć, w niewielkich grupach (do 10 osób), w dwóch kategoriach wiekowych: 4-6 lat i 7-10 lat. Zajęcia trwają 60 minut, podczas których dzieci poznają różne składniki, uczą się rozpoznawać smaki, dowiadują się, jak je wykorzystywać w potrawach i czym różnią się od siebie kuchnie innych krajów. W czasie warsztatów uczestnicy przygotowują potrawy, dopasowane stopniem trudności do ich wieku. Wszystkie przepisy opierają się na sezonowych produktach. Spotkanie kończy się wspólną degustacją.
Akademia będzie prowadzić swoje zajęcia w klubie Scena 210 przy ul. Husarskiej 12 w Legionowie. Na warsztaty nie trzeba przynosić żadnych składników, wystarczy tylko zapał do wspólnego kucharzenia. Akademia oferuje również możliwość zorganizowania zajęć dla grup minimum 6-osobowych w dogodnym dla nich terminie.
Przygoda, zabawa, nauka
Zajęcia w Akademii Małego Smakosza zachęcają i inspirują dzieci do odkrywania smaków i aromatów, a jednocześnie stanowią przepyszną zabawę. Rozwijają upodobania kulinarne oraz poszerzają wiedzę o kulturze innych krajów. Podczas zajęć dzieci uczą się, jak organizować własną pracę i jak współpracować z innymi. Dowiadują się również, jak ważne jest zdrowe odżywianie i na czym polega. Wspólne gotowanie to znakomita okazja do ćwiczenia nowych umiejętności i rozbudzania pasji. Nawet „niejadki” w towarzystwie innych małych kucharzy mogą zmienić się w smakoszy.
Szef Kuchni poleca
Warsztaty kulinarne w Akademii Małego Smakosza objął patronatem Daniel Twardo, Szef Kuchni w Uroczysku Siedmiu Stawów. Członek wielu organizacji branżowych, m.in. Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników oraz Euro-Toques. Współorganizator konkursu Fish&Grill w Legionowie oraz członek jury wielu konkursów kulinarnych. Doświadczenie gromadził pracując m.in. w angielskich i francuskich restauracjach. Jego największym sukcesem zawodowym jest objęcie w wieku 32 lat stanowiska szefa kuchni w 4* hotelu. – Edukacja kulinarna od najmłodszych lat procentuje przez całe życie – przekonuje Daniel Twardo. – Gotowanie jest sztuką i warto pokazać dzieciom bogactwo smaków i sposób ich wykorzystania w potrawach. Pospieszna codzienność nie sprzyja wspólnym rodzinnym eksperymentom w kuchni, a warsztaty mogą być znakomitym pomysłem na odkrywanie własnych upodobań kulinarnych oraz inspiracją do późniejszych samodzielnych poszukiwań. – dodaje szef kuchni.
/Anna Szczepłek/