Pulpety rybne w galarecie, wiejski zawijaniec mięsny, pieczony sum w galarecie miodowej, wiśniówka z kardamonem, to tylko niektóre najsmaczniejsze mazowieckie specjały uhonorowane we wtorek (26 marca) przez kapitułę konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Nagrody zdobyły 34 smakołyki, natomiast wyróżnienia przyznano 16 potrawom. Ich autorzy odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika. Wśród nich znaleźli się również mieszkańcy powiatu legionowskiego.
We wtorek (26 marca) odbyła się uroczysta gala XVII edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Kapituła konkursu co roku nagradza najlepsze i najsmaczniejsze produkty z Mazowsza.
– Pyszne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagrodzonych w konkursie. Pokazuje on, jak bogatą tradycję kulinarną ma nasz region. Już od 17 lat promujemy mazowieckich producentów i popularyzujemy lokalną tradycję kulinarną, która często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Zachęcamy i inspirujemy także do poszukiwania nowych smaków i form kulinarnych, które czerpią z tradycji Mazowsza i bazują wyłącznie na produktach wytwarzanych w naszym regionie – przekazał marszałek Adam Struzik.
W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w dwunastu kategoriach: ośmiu w grupie producentów indywidualnych i czterech w grupie przedsiębiorców. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności. W tegorocznej edycji imprezy nagrody zdobyły 34 smakołyki, a wyróżnienia przyznano 16 potrawom.
Wśród nagrodzonych byli także indywidualni mieszkańcy powiatu legionowskiego jak i Koła Gospodyń Wiejskich:
Wśród producentów indywidualnych Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego otrzymali:
- w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich Dosin w gminie Serock (pow. legionowski) za Słonecznikowy chleb na zakwasie;
- w kategorii produkty mleczarskie – Dorota Dyga z Serocka (pow. legionowski) za Gąsiorowski ser ze skórką.
Wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych zdobyli:
- w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – KGW w Izbicy (gmina Serock, pow. legionowski) za Słodko kwaśne szaleństwo z Szarej Renety;
- w kategorii napoje – Teresa Krzyczkowska z Bestwin (gmina Serock, pow. legionowski) za Wiśniówkę z kardamonem oraz Monika Soczewka z Szadek (gmina Siennica, pow. miński) za Likier z moreli.
Pełną listę nagrodzonych i wyróżnionych smakołyków w XVII edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego można znaleźć na stronie internetowej Samorządu Województwa Mazowieckiego pod TYM adresem.