Od kilku dni w całej Polsce występują problemy z dostępnością białego cukru. Jeśli natomiast już się pojawi, klienci często kupują od razu wiele opakowań. Część dużych sieci handlowych zdecydowała się na wprowadzenie limitów sprzedaży na jednego klienta. Sprawdziliśmy, jak z dostępnością cukru w Legionowie i Jabłonnie.
Od kilku już dni w wielu sklepach w całej Polsce nastąpił znaczny wzrost zainteresowania klientów białym cukrem. W niektórych regionach naszego kraju zaczęło go nawet brakować w sklepach. Wiele osób jest zaskoczona taką sytuacja i zastanawia czym ona jest spowodowana.
Jak informują eksperci powodem niedoboru cukru w sklepach nie jest jednak brak surowca na rynku, ale wzmożony popyt wywołany podwyżkami cen. Do tego w sklepach oprócz klientów indywidualnych zaopatrują się też przedsiębiorcy. Okazuje się bowiem, że w hurtowniach cukier jest obecnie droższy niż w detalu. Dodatkowo jesteśmy w środku sezonu na przygotowywanie różnych przetworów i siłą rzeczy jest też zwiększone zapotrzebowanie na cukier. Ogólnie podsumowując klienci często kupują obecnie więcej niż realnie potrzebują.
Cukru w polskich sklepach zaczyna brakować, a wielkie sieci wprowadziły już limity przy jego zakupie. Jeśli jednak pojawi się dostawa, Polacy często limity wykorzystują – i na przykład biorą od razu dziesięć kg. Sieci handlowe zapewniają, że przejściowe braki towaru wkrótce zostaną uzupełnione. Na razie jednak trudno powiedzieć, kiedy problemy z cukrem mogą się konkretnie skończyć.
Jak informuje Polska Federacja Producentów Żywności Związku Pracodawców ceny hurtowe za cukier są wyższe niż ceny detaliczne. W tym ostatnim przypadku cena za 1 kg cukru w czerwcu wyniosła 3,92 zł. Eksperci twierdzą, że w lipcu jest to już średnio powyżej 4 zł. W niektórych sieciach handlowych 1 kg cukru kosztuje ponad 4,99 zł. Natomiast w hurtowniach, cukier kosztuje ponad 6 zł brutto. Eksperci dodają, że gdy rynek jest niestabilny jak obecnie to ceny mogą się zmieniać z tygodnia na tydzień.
Jak wygląda sytuacja z dostępnością cukru w sklepach w Legionowie i Jabłonnie?
W czwartek (28 lipca) odwiedziliśmy największe markety w Legionowie i Jabłonnie takie jak Biedronka, Lidl, Kaufland czy Netto. Wszędzie zobaczyliśmy puste półki i palety tam, gdzie do tej pory były kilogramowe opakowania białego cukru. Również w każdym z wyżej wymienionych sklepów wiszą kartki informujące o ograniczeniu ilości jednorazowego zakupu cukru do 10 kg na osobę lub paragon.
Pytaliśmy również pracowników części powyższych marketów czy cukier biały w opakowaniach kilogramowych będzie np. dołożony w późniejszych godzinach. Słyszeliśmy jednak w odpowiedzi, że jak na razie jest on niedostępny.
Odwiedziliśmy dodatkowo część osiedlowych sklepów. W kilku z nich również nie było już cukru w kilogramowych opakowaniach. W końcu w jednym ze sklepów sieci żabka znaleźliśmy cukier w cenie siedmiu złotych za kilogram. Część sprzedawców w małych, osiedlowych sklepach, w których zabrakło cukru przyznawała, że jeszcze dzień lub dwa dni wcześniej cukier był dostępny jednak został wykupiony w ostatnim czasie.
Wielu ekspertów przekonuje, że w magazynach jest pełno cukru i nie powinno zabraknąć tego słodkiego produktu. Dodatkowo przedstawiciele dużych sieci handlowych wskazują, że przejściowe braki w zaopatrzeniu są spowodowane kilkoma czynnikami takimi jak: problemy z transportem, zachowania klientów jak również wykupywanie cukru przez cukierników, którzy przestawili się na zakup cukru w ogólnodostępnych sklepach detalicznych z powodu niższej ceny niż w hurtowniach.