Wiosna w pełni, temperatura powietrza rośnie z dnia na dzień, zieleń rozkwita, czyli zaczyna się okres grillowy. Czy wiesz, o czym należy pamiętać planując grillowe przyjęcie?
Przygotowanie zdrowych i smacznych potraw z grilla to szuka, która wymaga znajomości kilku ważnych zasad:
1. Dbaj o dobrą jakość produktów grillowych – wybieraj produkty bez azotynu sodu!
E 250, czyli azotyn sodu jest syntetycznie produkowanym konserwantem stabilizującym barwę. Jest produktem powszechnie stosowanym w procesie peklowania mięsa. Spełnia pozytywną rolę, ponieważ hamuje rozwój bakterii Clostridum botulinum (laseczki jadu kiełbasianego, będącego częstą przyczyną zatruć pokarmowych).
Jednak w sytuacji ogrzewania produktów mięsnych peklowanych azotynem sodu (np. na grillu, kiedy temperatura dochodzi do 200°C) w środowisku soku żołądkowego wchodzi on w reakcję z cząsteczkami białka, w wyniku czego wytwarzane są rakotwórcze nitrozaminy.
Po produkty na grilla bez azotynu sodu zapraszamy do sklepu sieci GROT w Legionowie, przy ul. Piłsudskiego/Wysockiego Targowisko Miejskie.
2. Ruszt przed użyciem musi być dokładnie wyczyszczony, przyschnięte resztki mogą powodować zatrucia.
3. Używaj wyłącznie węgla drzewnego z drzew liściastych.
4. Przed pieczeniem mięso i ryby zamarynuj. W składzie marynaty powinno znaleźć się coś kwaśnego, np. sok z cytryny, sos sojowy lub jogurt) oraz olej, np. rzepakowy.
5. Niezbędne są zioła, neutralizują szkodliwe związki powstające w czasie grillowania (rozmaryn, majeranek, kurkuma, imbir).
6. Korzystaj z aluminiowych tacek lub folii aluminiowej, które zapobiegają kapaniu tłuszczu i powstawaniu toksycznych oparów (m.in. toksycznego benzopirenu).
7. Nie rozpalaj grilla gazetami czy kartonami z nadrukami.
8. Jeśli używasz podpałki pamiętaj, aby odczekać kilka minut zanim zaczniesz przygotowywać posiłek.
Firma Grot wychodząc naprzeciw oczekiwaniom świadomego konsumenta stworzyła linię produktów bez azotynu sodu, która z pewnością zaspokoi podniebienie każdego miłośnika letniego grillowania.
W asortymencie znajdują się
- Kaszanka cienka grill – wpisana na listę produktów tradycyjnych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- Kiełbasa bez E grill,
- Kiełbasa biała surowa extra z szynki – nagrodzona w konkursie „Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym – JESIEŃ 2015” i „Medalem Europejskim 2015”,
- Kiełbaski extra parzone z szynki grill,
- Kiełbasa szaszłykowa grill,
- Kiszka ziemniaczana grill,
- Kiełbasa podwawelska grill
- oraz najwyższej jakości mięso na grilla.
Zapraszamy do sklepu w Legionowie, przy ul. Piłsudskiego/Wysockiego Targowisko Miejskie.
Lista pozostałych sklepów dostępna pod adresem: zpmgrot.pl/sklepy