Kulinarne Mistrzostwa Polski w Serocku. Jak przygotować ślimaki i owoce goi?

ślimaki 06

foto: Powiat Legionowski

Już po raz drugi odbyły się organizowane przez Centrum Integracji Społecznej w Legionowie kulinarne Mistrzostwa Polski, których tematem przewodnim są ślimaki i owoce goi. Wstępne eliminacje miały nietypową formę w tej branży, bo pisemną. Zmagania w Serocku toczyły się w sobotę 17 marca.

W mistrzostwach rywalizowały drużyny złożone z dwóch osób. Jednak, by pojawić się w Serocku, trzeba było przesłać zgłoszenie i wziąć udział w eliminacjach. Te odbywały się korespondencyjnie i wcale nie chodziło o przesłanie gotowych potraw do jurorów. Dopiero finaliści mieli okazję coś ugotować i zachwycić smakiem. – Dziewięć drużyn, wyłonionych na drodze przysyłanych wcześniej zgłoszeń zawierających receptury i zdjęcia, rywalizowało o miano mistrza w przyrządzaniu ślimaków. Wygląd konkursowych talerzy i sprawność kucharzy zachwycał obserwatorów, a smaki dodatkowo zmusiły jury do długich obrad – informują organizatorzy. Ślimaki kojarzą się dla wielu z nas z wyszukaną potrawą z drogiej restauracji. Okazuje się jednak, że jest to bardzo zdrowy i pożywny posiłek. A jak komponuje się z jagodami goi. Kucharze, którzy przyjechali do Serocka udowodnili że doskonale. Ślimaki śródziemnomorskie gatunku Helix aspersa pochodziły z przetwórni ślimaków Państwa Skalmowskich z Warmii i Mazur,  jagody goi pochodziły z lokalnej firmy mieszczącej się na terenie gminy Wieliszew. – Przewodniczący jury Jean Bos prezes Euro-Toques Polska bardzo dobrze wypowiadał się o walorach tych owoców pochodzących od lokalnej producentki. – Bardzo się cieszę, że taki autorytet docenił nasz produkt – mówi Elwira Maciejec uprawiająca jagody goi.

 

Organizatorom udało się zaprosić do współpracy wiele firm i ciekawych osobistości ze świata kulinariów. Dopisali również sponsorzy dzięki czemu najlepsi otrzymali wspaniałe nagrody. Patronat honorowy nad mistrzostwami objął starosta legionowski Robert Wróbel. Sama rywalizacja była na tyle zacięta a jej poziom wysoki, że jury zdecydowało się na szerokie podium przyznając aż cztery nagrody. – Najwięcej punktów i pierwsze miejsce przyznano Piotrowi Huszcz i Katarzynie Kaczmarczyk z restauracji Piano w Lublinie, którzy w nagrodę pojadą na szkolenie do restauracji Martin Berasategui w San Sebastian ufundowane przez Euro- Toques Polska. Drugie miejsce zajęli Tomasz Sowiński i Marcin Kowalski z restauracji Pasja w Gorzowie Wielkopolskim. Taką samą liczbę punktów i trzecie miejsce zdobyły dwie drużyny: Radosław Gierałtowski i Przemek Zalewski z restauracji Szafarnia z Gdańska oraz Karol Gudajtys i Mateusz Hawrus, Catering Dietetyczny Kredens Smaku z Suwałk – informują organizatorzy.

Zdjęcia: Powiat Legionowski i CIS