Obecne czasy to przede wszystkim nieustanny brak czasu na wiele (często podstawowych) czynności w ciągu dnia. Śpimy krótko, jemy szybko i tanio, wybieramy drogę na skróty, a także rozwiązania dające szerokie spektrum efektów.
Najbardziej cierpi na tym nasze zdrowie. Podstawą jego zachowania jest odpowiednia ilość snu, aktywność fizyczna oraz zbilansowana dieta. Jak ma się do niej żywność dostępna w marketach?
Dlaczego kupujemy w marketach?
Markety, zlokalizowane w wielu częściach miast, kuszą coraz bardziej rozbudowaną ofertą. Można bowiem kupić w nich nie tylko żywność i artykuły higieniczne, ale także sprzęty AGD, tekstylia i elementy wyposażenia wnętrz. Do tego dochodzi ogromny wybór produktów (im większy sklep, tym bogatsza oferta), a także przystępne ceny. Wiele sieci wprowadziło również programy lojalnościowe, dzięki którym klienci mogą nie tylko oszczędzać pieniądze, ale także korzystać z atrakcyjnych rabatów i otrzymywać nagrody. Wchodząc do jednego marketu, otrzymujemy możliwość zrobienia wszystkich potrzebnych zakupów, często także niestandardowych produktów. W niemal każdym mieście markety poszczególnych sieci znajdują się w różnych lokalizacjach: w pobliżu głównych węzłów komunikacyjnych, dworców, dużych osiedli, a także w mniejszych dzielnicach. Dzięki temu dostęp do nich jest bardzo łatwy, nawet dla osób niezmotoryzowanych, a zakupy można zrobić nawet podczas przerwy w pracy. Wybranie marketu na miejsce zakupów jest więc doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich osób zabieganych i żyjących w szybkim tempie.
Jedzenie z marketu – wartościowe czy szkodliwe?
Markety kojarzą się przede wszystkim z dużą, samoobsługową halą, dostępną dla wszystkich klientów, gdzie można kupić niemal wszystko – od żywności, przez tekstylia, aż po sprzęty AGD (np. https://www.promocyjni.pl/aldi). To właśnie przez dużą powierzchnię i powszechność, markety mogą kojarzyć się z masowością, taniością i wątpliwą jakością produktów. Tymczasem ma to niewiele wspólnego z rzeczywistością. Markety, należące zwykle do sieci (jak na przykład jeden z ulubionych sklepów w Polsce – Biedronka), stawiają przede wszystkim na wysoką jakość sprzedawanych produktów, w szczególności żywnościowych.
Konkurencyjne ceny i ciągła dostępność towaru to zasługa polityki wspierania przede wszystkim polskich producentów (sprawdź aktualną gazetkę biedronki na https://www.promoceny.pl/gazetki/szukaj/biedronka/). Dzięki temu na półkach znajduje się towar nie tylko wysokiej jakości, ale także smaczny i w niskiej cenie. Sukcesywnie wprowadzane są coraz nowsze, również rodzime marki, co pozwala na coraz większy wybór. Dotyczy to wszystkich kategorii żywności: nabiału, wędlin, mięsa, a także warzyw i owoców. Skoro klienci mają do wyboru tak wiele różnorodnych produktów, wysokiej jakości i w niskiej cenie, to nic dziwnego, że na miejsce zakupów wybierają markety. Głosy mówiące o tym, że żywność z marketu jest szkodliwa i mniej wartościowa, niż ta kupowana bezpośrednio od rolnika czy przynajmniej na bazarze, są więc przesadzone. Każdy produkt, zanim trafi na półkę w sklepie, przechodzi szczegółowe i rygorystyczne kontrole.
Nieprawdą jest również, że kupowanie żywności w marketach przyczynia się do niszczenia rodzimej gospodarki – wiele sieci kupuje towar właśnie od polskich rolników. Duża konkurencja wśród sieci marketów sprawia również, że sklepy podejmują na bieżąco działania mające na celu zapewnienie jak najwyższej jakości usług dla swoich klientów, na czym zyskują wszyscy. Owoce, warzywa, mięso i wędliny nie odbiegają więc jakościowo niczym od tych kupowanych na bazarku czy w sklepie mięsnym, a ze względu na współpracę sieci z polskimi producentami, są one dostępne w konkurencyjnych cenach. Przeciwnicy kupowania w marketach często powołują się na argument o tym, iż owoce i warzywa w marketach są opryskiwane i nawożone szkodliwymi substancjami. Tymczasem owoce i warzywa dostępne na straganach wcale nie są od nich wolne – mogą jedynie różnić się rodzaje użytych środków. Jedynym źródłem gwarantującym brak jakichkolwiek szkodliwych oprysków jest rolnictwo ekologiczne.