Rzucają czary na seniorów. Jakie sztuczki stosują na pokazach kulinarnych?

Komentowanie wyłączone
garnki-ecovital

(fot. www.wasawadatta.blogspot.com)

Aby sprzedać ekstremalnie drogie garnki seniorom, „Eco-Vital” i „Eco Bon Ton” w pokazach kulinarnych stosują niczym cyrkowi iluzjoniści różne, czasami nawet bardzo zabawne, sztuczki. Swobodę magicznych manewrów zapewniają im supernaczynia z napisem „Germany”.

Oto najczęściej stosowane techniki:

Naczynia grubymi nićmi szyte

Prezenterzy, w licznym towarzystwie umiejętnie odwracających uwagę gości asystentów, zawsze gotują w nowych naczyniach, zaś klientom wmawiają, że mimo ich nie pierwszej młodości, wciąż przecież wyglądają jak nowe.

Czarna magia w białych koszulach?

Pichcenie wszystkich pokazowych dań w kuchenkach indukcyjnych zapobiega smoleniu białych koszul prezenterów i garów oraz pozwala na dłuższe zachowanie ich czystości.

Nadgarnki made in Germany

Klienci w trakcie pokazów kulinarnych nie mogą zadawać żadnych pytań, ponieważ ich wszystkie wątpliwości wyjaśniają się same podczas późniejszego wspólnego gotowania. Pomoc gości w przygotowywaniu potraw ma dodatkowo uwiarygodniać niemal nadprzyrodzone właściwości tych naczyń.

Z iluzjonistyczno-kulinarnych trików powstało aż pięć najsmaczniejszych pokazowych dań. Oto ich ranking.

1. Zdmuchiwanie omleta z patelni

Prezenter po usmażeniu omleta, jednym lekkim dmuchnięciem zdmuchuje go z patelni. Widzowie nawet nie orientują się, że tuż przed samym smażeniem, suchą patelnię zastępuje się identyczną, tyle że już wysmarowaną smalcem.

2. Odcinanie zwęglonego dna w pierniku

Zrobioną z proszku piernikową masę wlewa się do rzekomo nieprzypalającej i równo nagrzewającej się brytfanki. Widzom pokazuje się ładnie wypieczony w niej apetyczny brązowy piernik jedynie od góry, zaś zanim poczęstuje się ich ciastem, nawet nie wiadomo kiedy sprytni asystenci odetną zeń zwęglone dno. Od dołu piernik jest bowiem spalony na węgiel, podobnie zresztą jak zwykle ten pieczony w zwykłych naczyniach.

3. Przypalanie śmietanki do kawy na patelni

Na dowód tego, jak łatwo usunąć przypalone mleko z patelni, zamiast mleka prezenterzy wlewają na nią tłustą śmietankę do kawy (9-12 proc.), która w przeciwieństwie do najtłustszego 3,2 proc. mleka, nawet na zwykłej patelni nie przypala się już tak szybko i łatwo.

4. Karmelizowanie cukru w smarze

Jak wiadomo, cukier po podgrzaniu karmelizuje się, a po ostygnięciu ciężko jest go usunąć ze zwykłych garnków. Z niezwykłych garnków odchodzi on jednak z zaskakującą łatwością, tylko dlatego, że tuż przed pokazem nasmarowano je smarem używanym przez wulkanizatorów przy wymianie opon.

5. Gotowanie już ugotowanego bigosu

Prezenterzy rękami widzów wrzucają do szybkowarów za blisko 4,5 tys. zł wszystkie składniki potrzebne do ugotowania bigosu. Po niespełna 20 minutach danie już jest gotowe do degustacji, a klienci zachwycając się jego smakiem, nie wiedzą nawet, że jedzą bigos kupiony w barze, a nie ten przyrządzony z ich udziałem, który już dawno ukradkiem wylądował w koszu.