Tradycja pieczenia pączków sięga starożytności. W swojej pierwotnej wersji były wypiekane z ciasta do chleba i wypełniane słoniną. Starożytni żegnali nimi zimę i witali wiosnę.
W tradycję chrześcijańską pączki wpisały się jako jedno z dań wieńczących karnawał – główny przysmak tłustego czwartku. Chociaż trudno w to uwierzyć, pączki w wersji na słodko pojawiły się w Polsce dopiero w XVI w. Wokół jedzenia pączków w tłusty czwartek narosło wiele przesądów. Skosztowanie przynajmniej jednego pączka w tłusty czwartek miało gwarantować pomyślność przez cały rok. Biada temu, kto odmówił…
Pieczone pączki
Pączki nie zawsze muszą występować w wersji tłustej i niezdrowej. Zamiast mąki pszennej można użyć mąkę jasną orkiszową, ilość cukru można w nich ograniczyć wedle własnych upodobań, nawet do minimum, a nadzienie użyte do wypełnienia naszych pączków może się składać z samych owoców, bez dodatku cukru. Jednak najlepszą wiadomością dla tych liczących kalorie, albo bardzo dbających o zdrowie jest to, że wcale nie trzeba ich smażyć! Bez najmniejszej ujmy dla ich smaku mogą być upieczone w piekarniku. Takich pączków można zjeść całkiem sporo bez zbędnych wyrzutów sumienia i częstować nimi wnuki i gości utrwalając w ten sposób zdrowe nawyki żywnościowe.
Składniki:
· 180 g mąki
· 30 g cukru
· szczypta soli
· 2 łyżeczki drożdży instant (1 opakowanie zawierające 7 g)
· 2/3 szklanki mleka podgrzanego do temperatury około 45 stopni C
· 3 łyżki oleju rzepakowego
· 2 żółtka z jajka
· ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
· około 30 g mąki w zanadrzu do podsypania
· 1 łyżka rozpuszczonego niesolonego masła
· 40 g cukru pudru do posypania
· 1 szklanka gęstych powideł, lub nadzienia własnego wyboru
Kolejność Działania
Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać delikatnie w dużej misce. Wmieszać ciepłe mleko, olej, żółtka i wanilię. Wymieszać wszystko dokładnie silikonową szpatułką. Gdy ciasto zacznie się łączyć, należy rozpocząć wygniatanie rękami. Dodawać po trochu mąki, do momentu aż wszystko mocno się zwiąże. Potem dokładnie wygnieść i przykryć folią spożywczą na 10 minut, żeby ciasto „odetchnęło”.
Wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
Rozwałkować ciasto na grubość około 15 mm (może być trochę mniej, nie powinno być więcej). Wycinać koła o średnicy około 6 cm. Umieścić powycinane koła na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia i przykryć ręcznikiem kuchennym. Pozostawić w ciepłym miejscu, aby urosło (na około 45 minut lub 1 h w temperaturze pokojowej). Po upływie 30 minut, zacząć nagrzewać piekarnik do 190 stopni C.
Gdy pączki urosną (nie muszą koniecznie podwoić swojego rozmiaru), należy je piec przez 10 minut. W międzyczasie przygotować sobie dodatkowy papier do pieczenia na blacie kuchennym. Przełożyć pączki z piekarnika na papier i wedle uznania, albo obtoczyć w cukrze, polać lukrem, albo poczekać aż wystygną i posypać cukrem pudrem. W celu wypełnienia ich nadzieniem należy je delikatnie ponakłuwać drewnianym patyczkiem i za pomocą szprycy cukierniczej albo bardzo dużej strzykawki nakładać do środka nadzienie.