Świąteczny Stół Pajacyka. Restauratorzy pomagają dzieciom

child eating a hamburger

Już 3 grudnia odbędzie się jubileuszowa, 20. edycja „Świątecznego Stołu Pajacyka”. Tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekazują 10% dziennego obrotu na rzecz osób potrzebujących wsparcia żywnościowego. Jak restauratorzy mogą włączyć się do akcji?

 


Ponad 450 lokali gastronomicznych, w tym puby, restauracje i kawiarnie, wzięło udział w zeszłorocznej odsłonie Świątecznego Stołu Pajacyka. Ta coroczna akcja charytatywna ma na celu wsparcie programów dożywiania w Polsce i na świecie, ale i pomoc dla poszkodowanej przez pandemię COVID-19 polskiej gastronomii. W tym roku Świąteczny Stół Pajacyka obchodzi okrągłe, 20. urodziny, jest więc to szczególny dzień dla wszystkich zaangażowanych we wsparcie osób zagrożonych brakiem bezpieczeństwa żywnościowego. Dzięki przekazaniu 10% dziennego obrotu każdy właściciel lokalu gastronomicznego może włączyć się w działania Polskiej Akcji Humanitarnej.
– Rok temu, mimo restrykcji pandemicznych i bardzo trudnej sytuacji w gastronomii, setki lokali odpowiedziały na nasz apel – mówi Inez Jaworska z PAH. – Wiemy już, że wielu restauratorów także w tym roku włączy się do akcji. To bardzo ważne, bo przez pandemię potrzeby w zakresie dożywiania gwałtownie wzrosły.


Pozyskane w ramach akcji środki finansują program wsparcia dzieci „Pajacyk”. Dzięki „Pajacykowi” uczniowie mogą zjeść często jedyny pełnowartościowy i ciepły posiłek w ciągu dnia. Z uwagi na znaczny wzrost liczy osób zagrożonych głodem na świecie – aż do 42 mln osób – wsparciem żywnościowym zostaną objęci także mieszkańcy krajów, w których PAH działa od lat.
Do akcji dołączają zarówno duże sieci gastronomiczne, jak i mniejsze restauracje rodzinne czy kawiarnie. Wśród nich są lokale z Krakowa, Myślenic, Warszawy, Zakopanego, Wrocławia czy Jeleniej Góry.

 

Pełną, na bieżąco aktualizowaną, listę biorących udział w akcji lokali można znaleźć na mapie Świątecznego Stołu Pajacyka: https://www.pajacyk.pl/swiateczny-stol-pajacyka/

 

W zeszłym roku, dzięki pomocy właścicieli lokali gastronomicznych w całej Polsce, udało się zebrać ponad 103 tys. zł.

 

By zarejestrować swój lokal do udziału w akcji, wystarczy do 21 listopada wypełnić krótki formularz zgłoszeniowy: https://bit.ly/formssp