Warsztaty kulinarne XIII Dni Osób z Niepełnosprawnościami miasta Legionowo i powiatu Legionowskiego, edycja 2024

DSC09075

W dniach 28,29 sierpnia oraz 15 października 2024 roku w Legionowie odbyły się warsztaty kulinarne organizowane w ramach XIII Dni Osób z Niepełnosprawnościami Miasta Legionowo i Powiatu Legionowskiego przez Powiatowe Centrum Integracji Społecznej w Legionowie i Fundację „Promień Słońca”. Tegoroczna edycja była nie tylko okazją do kulinarnej nauki, ale również do wspólnej integracji oraz celebracji codziennych umiejętności osób z niepełnosprawnościami. Wydarzenie odbyło się w pracowni gospodarstwa domowego w Powiatowym Zespole Szkół i Placówek Specjalnych przy ul. Jagiellońskiej 69 w Legionowie, a udział w nim wzięli zarówno podopieczni lokalnych organizacji, jak i wolontariusze.

 

 Bogaty program  trzydniowych warsztatów

Warsztaty rozpoczęły się w środę, 28 sierpnia 2024 roku. Pierwszy dzień wydarzenia przewidziany był  dla 11 podopiecznych Koła Pomocy Dzieciom Specjalnej Troski w Legionowie. Przygotowane zostały proste, a jednocześnie smaczne posiłki, które pozwoliły uczestnikom na rozwijanie umiejętności kulinarnych. W menu znalazły się: Jogurt owocowy na maślance, naleśniki z serem, krokiety z mięsem, zapiekanki z pieca. Drugi dzień warsztatów odbył się w czwartek, 29 sierpnia 2024r. Tym razem do pracowni zawitali goście  z Warsztatów Terapii Zajęciowej Św. Rity oraz podopieczni Towarzystwa Przyjaciół Dzieci z Legionowa, łącznie około 10 osób. Wspólnie przygotowali: lemoniadę, knedle ze śliwką, gofry. Te warsztaty poprowadziły panie: Agnieszka Piwowarska, Grażyna Bitowska oraz Anna Elert-Markowska z Powiatowego Centrum Integracji Społecznej z Legionowa.  Panie instruowały, pomagały w przygotowaniu stołów oraz zapewniły wsparcie podczas kulinarnej części spotkania.

 

15 października 2024 roku trzeci dzień warsztatów skierowany był  uczniów klas PDP Powiatowego Zespołu Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie. Współorganizatorami tego spotkania byli wolontariusze z Koła Gospodyń Wiejskich Skubianka, którzy zaprezentowali swoje tradycyjne przepisy i uczyli uczestników, jak je samodzielnie przygotować. Gwiazdą wydarzenia była członkini Koła Sonia Bohosiewicz, aktorka, piosenkarka, reżyser. Goście szybko znaleźli z uczestnikami płaszczyznę porozumienia. Śmiech, rozmowy, śpiewy towarzyszyły wspólnie wykonywanej pracy. Uczestnicy warsztatów pod opieką tak wspaniałych ekspertów przygotowali: placki ziemniaczane do wyboru z cukrem, śmietaną i tartym żółtym serem, muffiny cytrynowe, muffiny czekoladowe, babeczki z kajmakiem, owocami i miętą, lemoniadę cytrynową. Było smacznie , elegancko, nastrojowo. Joanna Folwarska przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Skubianka   z dumą relacjonuje przebieg wydarzenia „Nasze Koło Gospodyń Wiejskich Skubianka z Fundacją „Promień Słońca” oraz Powiatowym Centrum Integracji Społecznej w Legionowie miało zaszczyt po raz kolejny zorganizować warsztaty kulinarne. Wydarzenie miało na celu nie tylko rozwijanie umiejętności kulinarnych uczestników, ale także integrację i budowanie więzi w atmosferze wspólnej zabawy. Warsztaty poprowadziliśmy z Sonią Bohosiewicz, członkinią naszego KGW, która aktywnie zaangażowała się w przygotowywanie potraw i wsparcie młodzieży. Dzięki jej obecności, uczestnicy mieli okazję spotkać osobę znaną ze świata filmu, co dodało wydarzeniu wyjątkowego charakteru. Sonia dzieliła się swoimi kulinarnymi pasjami i pokazała, że wspólne gotowanie może być nie tylko formą nauki, ale także przyjemnością.

Bardzo dziękujemy młodzieży, która tak aktywnie uczestniczyła w przygotowywaniu potraw, ucząc się nowych technik, a także współpracując w grupach. Wydarzenie zakończyło się degustacją wspólnie przygotowanych pysznych potraw, co było dla nas wszystkich satysfakcjonującym finałem tego wyjątkowego spotkania. „

Uczestnicy, oprócz gotowania, również mieli okazję nauczyć się podstawowych zasad higieny w kuchni, takich jak mycie rąk oraz zakładanie rękawiczek, czepków i fartuchów.

Wszyscy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody w postaci albumów kulinarnych podarowanych przez Hurtownię Taniej Książki ze Skrzeszewa oraz sieć księgarń Tak czytam.

 

Wspólne gotowanie to okazja do nauki i zabawy

Tegoroczne warsztaty kulinarne w ramach XIII Dni Osób z Niepełnosprawnościami to doskonała okazja do wspólnej integracji, nauki nowych umiejętności oraz radosnej zabawy. Organizatorzy, wolontariusze oraz uczestnicy z pewnością przyczynili się do stworzenia niepowtarzalnej atmosfery, która jednoczy społeczność lokalną. Dzięki takim inicjatywom osoby z niepełnosprawnościami mogą w pełni uczestniczyć w życiu społecznym, jednocześnie rozwijając swoje zainteresowania i pasje. Warsztaty kulinarne to nie tylko gotowanie – to także budowanie więzi, rozwijanie umiejętności współpracy oraz wspólne przeżywanie sukcesów, które zostaną nagrodzone zarówno uśmiechem, jak i symbolicznymi upominkami. Organizatorzy Dni Osób z Niepełnosprawnościami miasta Legionowa i powiatu Legionowskiego są wdzięczni wszystkim zaangażowanym w realizację tej szlachetnej misji.

 

                                                                                                            Jerzy Jastrzębski