Wyniki konkursu kulinarnego i kaloryczność potraw konkursowych

w-kuchni-z-gazeta-powiatowa

Konkurs kulinarny Gazety Powiatowej

24 lutego uruchomiliśmy konkurs kulinarny „W kuchni z Gazetą Powiatową”. Znamy już zwycięzców pierwszej edycji oraz wartość odżywczą wybranych potraw konkursowych.

Od 24 lutego nasi czytelnicy wysyłali nam przepisy kulinarne wraz ze zdjęciami potraw. Receptury zamieszczaliśmy na stronie www.blogi.gazetapowiatowa.pl/przepisy-kulinarne/. Tydzień temu zakończyliśmy przyjmowanie zgłoszeń do marcowej edycji. Łącznie spłynęło do nas 17 przepisów.

Książkę wygrała Katarzyna Milewska-Świeżak, która przysłała do nas najwięcej przepisów. Nagroda główna, zestaw sushi od Restauracji Ten Sushi w Legionowie, przypadła Adrianie Kalinowskiej, której recepturę na sernik z białą czekoladą i malinami zobaczyło najwięcej internautów. Stronę z tym przepisem odwiedziło 310 unikalnych użytkowników. Postanowiliśmy także dodatkowo książką nagrodzić Ewelinę Florkiewicz, której przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem również cieszył się dużym zainteresowaniem wśród internautów.

Wartość odżywcza wybranych potraw

Część przesłanych przepisów pod lupę wziął dietetyk, który wyliczył wartość odżywczą potraw. Wyniki publikujemy w poniższej tabelce:

wartości odżywcze

PrzepisKcalBiałko (g)Tłuszcz (g)Cholesterol (mg)Węglowodany (g)Błonnik (g)
Brukselka pieczona z czosnkiem (250g) 1/2 z przepisu22511,816,2021,813,5
Sernik (150 g) 1/10 z przepisu44416,826,911435,22
Kurczak ze szparagami (280 g)
1/4 z przepisu
4442934,51667,752,6
Krem marchewkowy – 1/5 porcji1514,78,62518,34,6
Rurka z bitą śmietaną 1 szt.2262,514,646210,5
Burito 1 szt. (280 g)408201153606
Szarlotka 150g22741049301,7
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
(porcja 320 g) 1/5 z przepisu
7833151130512
Krem pomidorowy (300g) – 1/51114,268,6112
Pstrąg pieczony z ziemiakami i warzywami4755111141467
Krem z cukinii– 350 g 1/5 z przepisu1696,79,21917,62,9

składniki mineralne i witaminy

PrzepisWapń (mg)Magnez (mg)Żelazo (mg)Cynk (mg)Wit D3 (µg)Foliany (mg)
Brukselka pieczona z czosnkiem (250g) 1/2 z przepisu143532,32,160325
Sernik (150 g) 1/10 z przepisu21833,50,91,60,634
Kurczak ze szparagami
(280 g) 1/4 z przepisu
121591,31,30,2848
Krem marchewkowy
– 1/5 porcji
49321,10,60,0872
Rurka z bitą śmietaną 1 szt.304,60,20,20,112
Burito 1 szt. (280 g)4952,21,20,0799
Szarlotka 150g63100,50,40,1820
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem (porcja 320 g) 1/5 z przepisu263551,822,3146
Krem pomidorowy (300g) – 1/5271510,50,256
Pstrąg pieczony z ziemiakami i warzywami1351264,83,84,8142
Krem z cukinii– 350 g 1/5 z przepisu87491,30,90,0889

Zaczynamy nową edycję!

Dziś rozpoczynamy drugą edycję konkursu – mamy już pierwsze przepisy. Na Wasze zgłoszenia czekamy do 23 kwietnia. 24 kwietnia dowiecie się, kto przesłał najwięcej przepisów i wygrał książkę, a 4 maja poznacie zwycięzcę, czyli autora przepisu, który obejrzało najwięcej internautów.

Regulamin konkursu dostępny TUTAJ

Sponsorem nagrody głównej jest Restauracja Ten Sushi w Legionowie przy ul. Słowackiego 37
tensushi

Przepisy, które brały udział w marcowej edycji konkursu:

Sernik z białą czekoladą i malinami

Brukselka pieczona z czosnkiem

Kurczak w kremowym sosie z białymi szparagami

Zupa marchewkowa – krem

Rurki z bitą śmietaną

Burrito z domową tortillą

Szarlotka z budyniem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami

Krem pomidorowy

Pstrąg pieczony z warzywami

Tort bezowy z kremem mascarpone

Zupa krem z cukinii z mascarpone

Mus pomarańczowo-czekoladowy

Szybki przepis na cukinię

Pieczone zimowe warzywa w sosie musztardowo-klonowym

Ciasteczka owsiane, szybkie, zdrowe i pyszne

Przegryzka z nasionami Chia