Popularyzacja potraw z ziemniaka i wspólna zabawa zgromadziła mieszkańców i samorządowców gmin powiatu legionowskiego w sobotę w Michałowie-Reginowie. Wszyscy niecierpliwie czekali na decyzje sędziów, by móc skosztować przygotowane prace konkursowe.
25 sierpnia w Michałowie-Reginowie odbył się konkurs na najsmaczniejszą potrawę z ziemniaka oraz festyn rodzinny „POŻEGNANIE LATA”. Od godziny 14.00 w Domu Ogrodnika na ul. Nowodworskiej 31 zbierali się okoliczni mieszkańcy z nadzieją na dobrą zabawę i potrawy przygotowane na ten coroczny konkurs. Do rywalizacji mogły przystąpić wszystkie sołectwa z powiatu legionowskiego, Koła Gospodyń Domowych, stowarzyszenia i osoby pełnoletnie. Podstawowym warunkiem, jaki trzeba było spełnić to zgłosić do 17 sierpnia chęć uczestnictwa. Każdy uczestnik mógł przygotować po jednej potrawie w poszczególnych kategoriach: dania główne, zupy, przystawki i inne potrawy.
Stół pełen ziemniaków
Sędziowie musieli skosztować każdej z potraw i ocenić ją pod względem estetyki podania, walorów zapachowych i smakowych oraz oryginalności doboru składników. Wśród 32 potraw z ziemniaków znalazły się m.in. placki ziemniaczane, kotlety z ziemniaków z żółtym serem, kluski, roladki, gołąbki, zapiekanki, sałatki, kiszka ziemniaczana i babka ziemniaczana z mięsem. Zdumienie budził deser, czyli chrust ziemniaczany oraz potrawy o nieznanych nazwach, takie jak ku ćmok, kartoflak czy kotry.
Smaki dzieciństwa
Jeszcze przed oficjalnym ogłoszeniem wyników, jury dzieliło się wrażeniami smakowymi i wskazywało faworytów smakowych tej konkurencji. – Jedna z sałatek ziemniaczanych przypomniała mi potrawę, którą jadłem w dzieciństwie. Dałem jej 10 punktów – mówił przedstawiciel starostwa Janusz Kubicki. Wójt gminy Wieliszew Paweł Kownacki opowiedział się za ruskimi pierogami. Podobnie prezydent Legionowa Roman Smogorzewski zdecydowanie wskazał je jako najlepsze danie ziemniaczane. – Niepolitycznie powiem, że najlepsze były pierogi ruskie. Wszystko było pyszne. Starałem się uczciwie i merytorycznie podejść do konkursu i spróbować wszystkich 32 potraw – żartował prezydent. Zapytany o możliwość organizacji podobnego konkursu w Legionowie odparł, iż nie jest pewien, czy znajdzie się tam tyle gotujących kobiet. Dobry humor nie opuszczał również pozostałych sędziów. Kierownik Komunikacji Społecznej w Serocku Anna Socha również wybrała pierogi ruskie. Sekretarz gminy Jabłonna Elżbieta Radwan doceniała różnorodność dań oraz wysiłek, jaki włożyły autorki tych dzieł w ich powstanie. Ona również wskazała jako faworyta pierogi ruskie, jednak ujęła ją jeszcze zupa ogórkowa.
Zwycięzcy z Jabłonny
Wyniki konkursu ogłoszono przed godziną 17.00. Większość nagród trafiła do gminy Jabłonna. Pierwsze miejsce zajęły pierogi ruskie. Ta potrawa zdobyła 106 punktów. Przygotowała ją Anna Janiszewska. 98 punktów uzyskała sałatka beskidzka Elżbiety Rusieckiej. Trzecie miejsce i 97 punktów otrzymały kluski śląskie z mięsem autorstwa Teresy Gałeckiej, która w imieniu Suchocina podziękowała nieobecnej wójt Oldze Muniak za zachętę do aktywności. Wyróżnienia otrzymała także Marzena Nowakowska za chlebek ziemniaczany na zakwasie, Teresa Piątkiewicz za zupę ogórkową i Grażyna Roguska za sałatkę ziemniaczano-śledziową. Wszystkie uczestniczki otrzymały upominki, a zwyciężczynie nagrody ufundowane przez legionowskie gminy oraz Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
Turniej kulinarny był okazją do integracji społeczności Michałowa-Reginowa. Zabawie sprzyjała dobra pogoda. Mieszkańcy korzystali z różnych atrakcji. Niespodzianką wieczoru miał był występ chóru ze Stanisławowa Pierwszego, który przygotował na ten dzień humorystyczny repertuar.
iw