1 kwietnia w Kałuszynie KGW „Kałuszyńskie smaki” w Kałuszynie po raz kolejny zorganizowało spotkanie kulturalno-kulinarne w ramach cyklu DooKOŁA świata. Tym razem uczestnicy mogli rozgrzać się w ulubionej przez wszystkich Grecji.
Najpierw, przy wspaniałych dźwiękach muzycznych duetu Olympos, uczestnicy ćwiczyli zawiłe kroki greckich tańców. Warsztat poprowadzili członkowie Grupy Tanecznej Ilios. Zajęcia spotkały się z ciepłym przyjęciem i wywoływały wśród uczestników szczerą radość. Następnie, zebrani wspólnie przygotowali tradycyjne potrawy greckie: spinakopite, moussake, souflaki, tsatsiki, grecką sałatę oraz wielkanocną specjalność zupę magiritse w wersji vege. Na spotkanie przybyło kilkadziesiąt osób, mieszkańców gminy Wieliszew, Legionowa oraz duża grupa ze Stanisławowa Pierwszego.
Celem podróży po świecie jaki obrało Koło Gospodyń z Kałuszyna jest integracja mieszkańców wokół tradycji i kultury, która jest ważnym elementem wzmocnienia społeczeństwa lokalnego. Podejmowane działania sprawdzają się a samo zadanie jest realizowane z dużym sukcesem. Nawiązują się znajomości a nawet przyjaźnie a do samej organizacji przystępują kolejne osoby, również te mieszkające w regionie od niedawna.
Projekt „Kałuszyński stół pełen ciepła- integracja poprzez wspólne gotowanie” został sfinansowany przez Narodowy Instytut Wolności Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków NOWEFIO.
mat. Angelika Pasek-Gilarska i Piotr Mostowiec