11 lutego 2023 r. w Remizie OSP Kałuszyn, KGW „Kałuszyńskie smaki” zorganizowało Dzień Hiszpański, podczas którego członkowie Koła wraz z mieszkańcami gminy Wieliszew udali się w swoistą podróż na Półwysep Iberyjski.
Uczestnicy wydarzenia wspólnie przygotowali tradycyjne hiszpańskie potrawy: paelle marisco i chorizo, crema catalana oraz ponad 200 sztuk tapas. Nie byłoby gorących klimatów bez symbolu Hiszpanii- sangrii, dlatego zostały przyrządzone jej 2, bogate w południowoeuropejskie owoce i przyprawy odsłony – biała i czerwona. Najmłodszych uczestników imprezy zabawiała Pani Natalia, nauczycielka języka hiszpańskiego ze legionowskiej Poco a poco- szkoła języków obcych, która zainteresowała swoimi aktywnościami i zabawami również rodziców. Wesoła, rodzinna atmosfera spotkania została uwieńczona godzinnym pokazem tańca flamenco w wykonaniu Pani Karoliny Łucznik z zespołem.
Kolorowe, pełne andaluzyjskich dźwięków widowisko bardzo podobało się widowni, która głośno klaskała i pokrzykiwała hiszpańskim zawołaniem „Ole!”. Na koniec, mieszkańcy mogli wspólnie poćwiczyć podstawowe układy tańca, co okazało się zadaniem nie prostym, ale za to budzącym wielką radość zebranych. Wydarzenie rozpoczęło cykl 7 spotkań w ramach „Kulinarno-kulturalnych podróży dooKOŁA świata”. Działanie to stanowi element dużego projektu realizowanego Koło – „Kałuszyński stół pełen ciepła”, który został sfinansowany przez Narodowy Instytut Wolności Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków NOWEFIO. Już wkrótce w Kałuszynie kolejne spotkania: „Dzień Grecki” i „Dzień Irlandzki- Saint Patrick day” oraz warsztaty kulinarne: cukiernicze, serowarskie i wędzarnicze.
Angelika Pasek-Gilarska i Piotr Mostowiec