- To event minęło.
Legionowo. Kulinarne Zakończenie Lata
13 września 2015 o 14:00 - 17:00
Wydarzenie Nawigacja
W niedzielę, 13 września 2015 r. o godz. 14:00 w Parku przy Ratuszu Miejskim w Legionowie odbędzie się Kulinarne Zakończenie Lata – charytatywny piknik rodzinny dla Lidii Chmielewskiej organizowany przez Sylwię Chrzanowską – Olbryś z Legionowa, uczestniczkę III edycji programu MasterChef.
Celem imprezy jest zbiórka pieniędzy na leczenie i rehabilitację Lidii Chmielewskiej, która urodziła się z zespołem Treacher – Collins’a. Lidia nadal wymaga zabiegów operacyjnych, które zaplanowane są na najbliższe lata. U Lidii konieczna jest również stymulacja ogólnorozwojowa, terapia logopedyczna, terapia SI oraz inne terapie wspomagające rozwój.
Punktem przewodnim tej imprezy będzie obecność znanych kucharzy z programów kulinarnych – MasterChef, Top Chef i Hell’s Kitchen, którzy zostali zaproszeni przez Sylwię, aby wspólnie stworzyć potrawy z grilla, którymi zostaną poczęstowani goście w zamian za symboliczną, dowolną opłatę na rzecz chorej Lidii Chmielewskiej.
Udział w pikniku zapowiedzieli:
Sylwia Malinowska – uczestniczka finałowej 14-stki III edycji programu MasterChef. Dotarła do 9 odcinka programu. Wyróżniona w programie przez samego Gordona Ramsaya i doceniona przez Magdę Gessler.
Patryk Dziamski – uczestnik 4 edycji programu Top Chef. Menager kuchni Kina Kulinarnego Transatlantyk w latach 2013-2015. Współautor książki „Lekcje smaków” skierowanej do szkół gastronomicznych. Jeden z 14 szefów kuchni wydarzenia „Poznańscy kucharze razem”. Właściciel Dziamski Culinary Studio oraz Dziamski Concept Rest.
Amin Fakhari – urodził się w Iranie. Jest dziennikarzem, wirtuozem kulinarnym, grafikiem oraz kucharzem kuchni orientalnej. Jego szkolenia i pokazy „food styling” cieszą się dużą popularnością wśród miłośników sztuki kulinarnej. Jest propagatorem zdrowego odżywiania. Prowadzi szkolenia i pokazy kulinarne w Akademii Dobrego Stylu, które połączone są z degustacją potraw.
Karina Zuchora – finalistka III edycji programu MasterChef. Młoda, ambitna szefowa kuchni. Swoje autorskie dania tworzy obecnie w warszawskich lokalach.
Bartłomiej Witkowski – uczestnik 3 edycji programu Top Chef. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych w kraju. Swoją pasję do gotowania realizuje w Toruniu, gdzie spełnia swoje kulinarne marzenia.
Agata Gawrońska – tegoroczna maturzystka. W wieku 18-stu lat zgłosiła się do programu kulinarnego i zyskała miano „najmłodszej” uczestniczki polskiej edycji programu „Hell’s Kitchen”. Dziś pracuje w warszawskiej restauracji i wraz z mamą bacznie dowodzi rodzinnym cateringiem.
Ivo Violante – uczestnik 4 edycji programu Top Chef. Pochodzi z Verony, mieszka w Lublinie. Założyciel restauracji Auriga w Lublinie, obecnie współwłaściciel restauracji Ivo Italian. Pracował w restauracji San Domenico w Nowym Jorku, spędził 9 miesięcy na stażu w prestiżowej szkole gastronomicznej Etole pod Paryżem. Prowadził własny program kulinarny emitowany w USA.
Arkadiusz Klimkiewicz – półfinalista pierwszej polskiej edycji programu Hell’s Kitchen. Zawodowy kucharz i pasjonat. Miał okazję zostać zastępcą Chefa Amaro w drugiej edycji Hell’s Kitchen. Pracował w wielu polskich restauracjach i hotelach, m. in.: Andel’s 4*, Europeum 3*, Revello, Flaming & c.o.
Adam Adamczak – finalista 4 edycji programu Top Chef. Młody i utalentowany szef kuchni prestiżowej, poznańskiej restauracji Concordia Taste. Kucharz Roku 2013 miesięcznika „Kuchnia”. Brał udział w dużych przedsięwzięciach kulinarnych m.in. Festival Malta w Poznaniu, Film Food Festival, Trans Atlantyk, Wine&Food Noble Night. W czerwcu odebrał wyróżnienie najważniejszego przewodnika kulinarnego Gault&Millau Polska w kategorii Młody Talent.
Jakub Piechuła – zastępca szefa kuchni – Adama Adamczaka, prestiżowej poznańskiej Restauracji Concordia Taste.
Katarzyna Rajkiewicz – finalistka pierwszej edycji programu Hell’s Kitchen. Kucharz w kilku poznańskich restauracjach. Wciąż rozwija się i poszukuje nowych smaków. Uczestniczka kilku prestiżowych staży (także w restauracji Atelier Amaro).
Podczas pikniku wystąpi zespół taneczny Brothers Dance Studio. Scena będzie otwarta też dla wszystkich, którzy będą chcieli zaprezentować swoje możliwości wokalne lub taneczne – serdecznie zapraszamy!
Odbędzie się także pokaz mody dziecięcej Tutu&Shoes oraz konkurs wiedzy kulinarnej z nagrodami. Podczas całego wydarzenia będzie można odwiedzić stoiska gastronomiczne, rękodzielnicze i modowe oraz wziąć udział w loterii. Nie zabraknie też wielu atrakcji dla najmłodszych. Odbędzie się również aukcja charytatywna na rzecz Lidii Chmielewskiej.
Sponsorzy imprezy: Gastro Magic Wypożyczalnia, Zakłady Mięsne Somianka, Makro, Restauracja Ratusz, Gruba Kaśka, Sztuka Czekolady, Maluj Lalo.