Liczba miejsc i zasady, na jakich zostanie otwarta legionowska gastronomia poznamy po spotkaniu przedstawicieli branży, zaplanowanym na czwartek, 14 stycznia na godzinę 19 w restauracji Qlturalni Qlinarni Q&Q w centrum Legionowa. – Do udziału w tym spotkaniu zapraszamy wszystkich lokalnych przedsiębiorców prowadzących gastronomiczne biznesy – zachęcają Maciej Adamski z Q&Q i Michał Margis, właściciel m. in. baru Gruba Kaśka.
Przybliżmy. W poniedziałek, 11 stycznia Maciej Adamski, manager restauracji Q&Q w reakcji na przedłużany przez rząd lockdown zapowiedział otwarcie swojego lokalu, mimo obowiązujących zakazów. Do podobnych kroków zachęcił też innych prowadzących podobną działalność przedsiębiorców. Plan ten wstępnie poparł m. in. Michał Margis, właściciel baru Gruba Kaśka, który chętnie przyłączył się do organizacji zaplanowanej na najbliższy poniedziałek tj. 18 stycznia akcji otwarcia lokalnej gastronomii. – Jestem całym sercem z Maćkiem. Uważam jednak, że zasady, w jakich otworzymy lokale powinny zostać wypracowane przy zgodzie większej liczby, a najlepiej wszystkich lokalnych przedsiębiorców działających w tej branży. Stąd też pomysł spotkania roboczego – mówi Michał Margis z Grubej Kaśki.
– Spotkanie w tej sprawie odbędzie się jutro tj. w czwartek 14 stycznia o godzinie 19 w restauracji Q&Q w Legionowie. Zapraszam wszystkich przedstawicieli legionowskiej branży gastronomicznej. Mam tu na myśli także właścicieli lokalnych barów mlecznych, pizzerii, czy też punktów serwujących fast-foody. Udział w tym spotkaniu nie będzie zobowiązywał nikogo do otwarcia swojego baru – dodaje Maciej Adamski z restauracji znajdującej się w gmachu legionowskiego magistratu. – Ja ze swojej strony jeszcze dzisiaj zaproszę na to spotkanie wszystkich swoich znajomych pracujących w tej branży. Z racji tego, że dzisiaj rozwożę obiady, wstąpię też do miejsc, w których nie mam znajomych i też ich zaproszę – dodaje Michał Margis.
Kto i kiedy się otworzy?
Spotkanie robocze przedstawicieli legionowskiej gastronomii ma na celu wypracowanie jednolitych standardów, w których ta branża w najbliższym czasie się otworzy. Po jego zakończeniu mamy poznać zasady oraz liczbę miejsc, w których klienci będą mogli zjeść posiłek.
Do sprawy będziemy wracać