Legionowo. Polski smak jakości i tradycji

fot na kamieniu

Większość polskich miast chlubi się lokalnymi „perłami” – firmami znanymi nie tylko w całym kraju, ale także poza granicami. Również w Legionowie mamy swoją perłę – rodzinną piekarnię NOWEL. Blisko 100 lat temu Antoni Nowakowski zaczął sprzedawać pieczywo dla lokalnej społeczności, dzisiaj firma eksportuje swoje wyroby aż na 22 rynki zagraniczne. Chociaż obecna skala działania może robić ogromne wrażenie, to jednak zrealizowane w ostatnim czasie inwestycje mogą pozwolić na jeszcze szybszy rozwój naszej lokalnej chluby.

Blisko sto lat tradycji, 300-350 ton produkowanego pieczywa dziennie i 22 rynki eksportowe – tak w skrócie można przedstawić piekarnię NOWEL – firmę, której historia sięga 1925 roku. To właśnie wtedy Antoni Nowakowski, dziadek obecnej prezes Elżbiety Zajezierskiej, otworzył małą, rzemieślniczą piekarnię w niewielkiej kamienicy w Nowym Dworze Mazowieckim przy ulicy Daszyńskiego. Pyszne i świeże pieczywo było wypiekane w oficynie, z której trafiało na półki małego sklepu. Wraz z rozwojem piekarni, w jej szeregi wstępowali kolejni przedstawiciele rodziny.
W latach 60-tych firmę przejął Stanisław Nowakowski – najstarszy syn Antoniego, który przez kolejne lata kontynuował dzieło ojca. Kilkadziesiąt lat później do Stanisława dołączyła jego córka, która wraz z mężem prowadzi piekarnię aż do dziś. Aktualnie w zarządzanie firmą zaangażowani są także prawnukowie założyciela – Michał Zajezierski, wiceprezes NOWEL oraz Karolina Zajezierska, dyrektor handlowa.

Zmiany napędzają rozwój

Jednym z najważniejszych wydarzeń w historii NOWEL był moment, w którym firma przeniosła się do zakładu w Michałowie-Reginowie w 1998 r. Wówczas piekarnia – jako jedna z pierwszych w Polsce – zdecydowała się wprowadzić do oferty pieczywo mrożone. Początek XXI wieku to czas intensywnego rozwoju i umacniania pozycji piekarni zarówno na krajowym, jak i zagranicznym rynku, a także strategiczna decyzja o produkcji wyłącznie pieczywa do dopieku.

Lata 2011-2019 to okres, w którym tempa nabrały prace związane z rozwojem parku maszynowego w Legionowie. W trakcie ostatnich trzech lat piekarnia zainwestowała m.in. w linię do produkcji bułek typu hot-dog, pionierskie Centrum Badawczo-Rozwojowe czy unikatową w skali światowej linię do produkcji pieczywa wypieczonego na kamieniu.

Ciężki kawałek chleba?

Rola piekarza w dużej firmie produkcyjnej zmieniła się diametralnie w stosunku do klasycznego postrzegania tego zawodu. Sam proces przemian przebiegał wiele lat i jest konsekwencją rozwoju dostępności nowych narzędzi pracy, takich jak nacinarki czy automatyczne dzielarki komory mrożenia szokowego. Tradycyjny proces wytwarzania pieczywa, z biegiem lat stawał się coraz bardziej zautomatyzowany i bezpieczniejszy – zarówno pod kątem użytkowanego sprzętu, jak również surowców. Z czasem proces ten mógł być ciągły i nieprzerwalny.

We współczesnej piekarni piekarz to połączenie dwóch stanowisk: technologa i operatora urządzenia. O pomyślności procesu produkcyjnego decydują wiedza na temat ciasta i umiejętności związane z obsługą urządzeń. Technolog jest specjalistą w kwestii doboru surowców oraz poszczególnych parametrów właściwych dla procesu produkcji. Operatorzy urządzeń natomiast – w szczególności na etapie odpowiedzialnym za dozowanie i formowanie ciasta – wcielają te założenia w życie. Rozwój technologii produkcji pieczywa sprawił, że większą część obowiązków związanych z wyrabianiem, formowaniem, porcjowaniem ciasta przejęły maszyny.

Kto może być piekarzem?

Osoba zainteresowana pracą w nowoczesnej piekarni powinna być przede wszystkim otwarta na pracę w zautomatyzowanym środowisku, uważna i chętna do poznawania nowoczesnych maszyn i urządzeń, a także gotowa do poszerzania swojej wiedzy podczas szkoleń – mówi Marta Zajezierska, Dyrektor Personalny w firmie NOWEL. – Nie oznacza to jednak, że wiedza z zakresu piekarnictwa nie jest potrzebna. Wykształcenie kierunkowe oraz doświadczenie w piekarni rzemieślniczej nadal pozostają atutem kandydata do pracy. Jest to szczególnie istotne przy obsadzaniu wyższych stanowisk produkcyjnych. Wiedza na temat procesu wytwarzania ciasta wraz z nabytymi umiejętnościami dot. obsługi urządzeń pozwalają pracownikowi na łatwiejsze diagnozowanie nieprawidłowości w procesie produkcji i skorygowanie na pewnych etapach pracę maszyn – dodaje Zajezierska. – Pracownik piekarni powinien być osobą wyczuloną na wysokie standardy jakościowe, restrykcyjnie przestrzegać przepisów związanych z BHP i bezpieczeństwem żywności oraz dbać o higienę pracy – kończy Marta Zajezierska.

Obecnie firma NOWEL poszukuje pracowników na stanowiska:

Operator Urządzenia

Na tym stanowisku będziesz odpowiedzialna/y za:

  • obsługę maszyn i urządzeń na wyznaczonym odcinku (wchodzących w skład linii produkcyjnej);

  • współpracę z mechanikami przy ustawianiu i przezbrajaniu maszyn, prowadzenie drobnych napraw;

  • operowanie elektronicznymi panelami dotykowymi;

  • prowadzenie dokumentacji stanowiskowej.

Stanowisko będzie dla Ciebie odpowiednie, jeśli posiadasz:

  • doświadczenie w pracy przy obsłudze linii produkcyjnych;

  • gotowość do nauki;

  • referencje z poprzednich miejsc pracy;

  • wiedzę z zakresu obsługi maszyn i paneli dotykowych;

  • aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne bądź gotowość do ich wykonania;

  • gotowość do pracy w systemie 3-zmianowym w ruchu ciągłym.

 

 

Pracownik Produkcji

Na tym stanowisku będziesz odpowiedzialna/y za:

  • proste prace pomocnicze przy produkcji, np. segregacja pieczywa, układanie pieczywa na paletach;

  • prowadzenie dokumentacji stanowiskowej;

  • utrzymywanie porządku na stanowisku pracy;

  • zachowanie bezpieczeństwa i higieny pracy.

Stanowisko będzie dla Ciebie odpowiednie, jeśli posiadasz:

  • doświadczenie w pracy przy produkcji;

  • referencje z poprzednich miejscach pracy;

  • wiedzę z zakresu obsługi maszyn i paneli dotykowych;

  • aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne bądź gotowość do ich wykonania;

  • gotowość do pracy w systemie 3-zmianowym w ruchu ciągłym.

Zgłoszenia z CV prosimy wysyłać na maila: rekrutacje@piekarnianowakowski.pl