Przyznano Laury Marszałka za najlepsze mazowieckie smaki. Wśród nagrodzonych przysmaki z powiatu legionowskiego

fot. Samorząd Województwa Mazowieckiego

fot. Samorząd Województwa Mazowieckiego

Z końcem maja br. odbyła się uroczysta gala przyznania Laurów Marszałka Województwa Mazowieckiego najbardziej wyjątkowym lokalnym produktom spożywczym z terenu Mazowsza. Spośród 105 zgłoszeń, nadesłanych zarówno przez producentów indywidualnych, jak i przedsiębiorców, kapituła wybrała najlepsze 24 z nich w sumie w 12 kategoriach. Wśród nagrodzonych i wyróżnionych przysmaków znalazły się dwa z terenu powiatu legionowskiego przygotowywane przez Koła Gospodyń Wiejskich z Dosina i Skubianki.

 

 

– Lokalni wytwórcy udowadniają, że w sposób tradycyjny można przygotować smaczne i zdrowe potrawy. Nasz konkurs to doskonała okazja do ich wypromowania i pokazania szerszemu gronu odbiorców. Chcemy pomóc producentom w budowaniu ich marki, która będzie jednocześnie kulinarną wizytówką Mazowsza. – wskazał marszałek Adam Struzik.

 

 

– Nasi wytwórcy żywności wiedzą, jak łączyć tradycję z nowoczesnością. Wśród nagrodzonych produktów znalazły się wyroby cukiernicze czy piekarnicze, wędliny, przetwory owocowe i warzywne, miody czy nalewki. – zaznaczył przewodniczący sejmikowej komisji rolnictwa i terenów wiejskich Leszek Przybytniak.

Jak informuje Samorząd Województwa Mazowieckiego konkurs był skierowany do producentów żywności z terenu województwa mazowieckiego, zarówno firm komercyjnych, jak i podmiotów czy organizacji wytwarzających żywność na mniejszą skalę, np. kół gospodyń wiejskich, gospodarstw agroturystycznych czy ekologicznych, a także osób fizycznych. Spośród 105 produktów jury wybrało 24 przysmaki w 12 kategoriach – 8 w grupie producentów indywidualnych i w 4 w grupie przedsiębiorców.

Poniżej prezentujemy nagrodzone produkty z terenu powiatu legionowskiego:

  • w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich z Dosina za chleb mazowiecki z czarnuszką,
  • w kategorii ryby i przetwory rybne – Koło Gospodyń Wiejskich Skubianka za pieróg zegrzyński,

Pełną listę nagrodzonych i wyróżnionych produktów z Mazowsza można znaleźć na stronie internetowej Samorządu Województwa Mazowieckiego.