Lasy pełne grzybiarzy – ” grzybów jest dużo… jest co zbierać”

10654167_809508679069155_2044285602_n

Grzyby zebrane przez naszego czytelnika (fot. czytelnik)

Zaczyna się wrzesień, a co za tym idzie także okres, kiedy w lesie pojawia się najwięcej grzybów. Gdzie więc wybrać się na grzybobranie w powiecie legionowskim?

Blisko 70% powierzchni powiatu legionowskiego stanowią Warszawski Obszar Chronionego Krajobrazu i kompleksy leśne. Grzybiarze na brak miejsc do grzybobrania nie powinni więc narzekać. Te najbardziej znane wśród grzybiarzy to Lasy Chotomowskie, Rezerwat Jabłonowski, lasy w Rajszewie, Wólce Radzymińskiej czy Białobrzegach. Na grzyby możemy wybrać się także w okolice Serocka, Wieliszewa czy Nieporętu. Najlepiej, kiedy do lasu udamy się z samego rana, po deszczowych poprzednich dniach.

Jakie grzyby są teraz w lasach?

Najwięcej znaleźć można podgrzybków i borowików szlachetnych (prawdziwków). W lasach występuje też dużo koźlarzy czerwonych (osaków) i koźlarzy pospolitych. Miejscami można wypatrzeć jeszcze maślaki i zajączki, na które najlepiej wybrać się jednak w sierpniu. We wrześniu powinny pojawić się czubajki kanie.

Co zabrać do lasu?

Najlepiej wziąć ze sobą koszyk, w którym grzyby nie będą się dusiły i nożyk, aby od razu je ucinać i ułatwić sobie tym samym późniejsze ich przygotowanie. Powinniśmy pamiętać także o odpowiednim ubraniu, nakryciu głowy i preparatach ochronnych, ponieważ w lasach roi się od kleszczy, komarów i meszek. Jeżeli nie znamy się dobrze na grzybach i nie wiemy, które możemy zebrać, a które są trujące, warto zabrać ze sobą atlas grzybów lub po prostu osobę, która się na tym zna i nam pomoże.

Co zrobić z naszymi zbiorami?

Są osoby, które do lasu wybierają się dla samego szukania i jak same mówią, po grzybobraniu wszystkie zebrane grzyby mogą oddać. Jednak co w przypadku, kiedy ze swoich zbiorów chcemy coś ugotować? Zebrane grzyby możemy przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Najczęściej są one przez nas marynowane i kwaszone – idealnie nadają się do przekąsek – kanapek, sałatek czy koreczków. Grzyby można też zamrozić czy ususzyć, takie mają najszersze zastosowanie kulinarne. Możemy też zrobić ekstrakt z grzybów, który posłuży nam do przygotowania zup czy jako dodatek do sosów. Poniżej prezentujemy niedzielne zbiory jednego z naszych czytelników.

O wartościach odżywczych grzybów można przeczytać TUTAJ.

Zbierasz grzyby? Podziel się swoimi zbiorami. Wyślij zdjęcia pod adres k.czajkowska@gazetapowiatowa.pl. Mile widziane fotografie okraszone komentarzem. Najlepsze zdjęcia i opisy opublikujemy na naszej stronie internetowej, a autora nagrodzimy książką.