Arabica czy Robusta – czym się charakteryzują?

Woman,Drinking,Espresso,At,Coffee,Cafe.

Źródło zdjęcia:WeStudio / Shutterstock.com

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Istnieje wiele gatunków kawy, które różnią się od siebie pod względem smaku, aromatu i właściwości. W dzisiejszym artykule skupimy się na dwóch najpopularniejszych gatunkach kawy – jest to Arabica oraz Robusta.

 

Czym charakteryzuje się Arabica?

Wysokiej jakości palarnie kawy zazwyczaj wykorzystują ziarna Arabiki. Ziarna tej kawy charakteryzują się łagodnym, słodkim smakiem z nutami czekolady i cukru, a czasem także aromatami owocowymi. Mimo niższej zawartości kofeiny w porównaniu do Robusty, smak i aromat Arabiki czynią ją najbardziej pożądaną kawą. Według Międzynarodowej Organizacji Kawy, ponad 60% światowej produkcji kawy pochodzi od hodowców Arabici.

Czym charakteryzuje się Robusta?

Robusta zawiera również znacznie więcej kofeiny niż Arabica. Jest ona często wykorzystywana w mieszankach espresso ze względu na lepszą creme, jaką tworzy. Natomiast smak i zapach Robusty jest uważany za mniej wyrafinowany niż ten Arabici, dlatego głównie używa się jej jako dodatku do łagodniejszych gatunków kawy.

Kawa mielona czy ziarnista?

Niemal każdy dobra sklep z kawą oferuje nie tylko różne gatunki kawy, ale także różne formy – przede wszystkim formę ziarnistą i mieloną. Przygotowanie kawy mielonej jest szybsze niż ziarnistej i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Tego typu kawa jest zmielona w czasie procesu produkcji i zapakowana hermetycznie, tak aby nie utraciła swojego aromatu i walorów smakowych. Nie można jej dyskredytować, Ponieważ wiele osób lubi pić kawę mieloną. Niemniej jednak z reguły jako lepszą uznaje się kawę ziarnistą, do której przygotowania potrzebny jest ekspres do kawy.

Podsumowując, niezależnie czy wybierzemy Arabice czy Robuste, ziarnistą czy mieloną ważne jest to, żeby dopasować smak i aromat kawy do swoich indywidualnych preferencji. Każda kawa ma coś sobie. Natomiast odczucia smakowe mogą się trochę różnic w zależności od tego do jakiego rodzaju kawy jesteśmy przyzwyczajeni.

Źródło zdjęcia:

WeStudio / Shutterstock.com