Latem nie ma lepszych bułeczek niż jagodzianki – lekkie, puszyste ciasto drożdżowe z masą jagód w środku. Takie bułeczki możecie zabrać na piknik nad jeziorem, spakować do pracy, dać dziecku jako alternatywę dla słodyczy 🙂
Do kilku bułeczek możecie zamiast jagód włożyć świeże maliny 🙂
Składniki
ciasto drożdżowe:
25 g świeżych drożdży
około 200 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru – do drożdży
3-4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
60 g rozpuszczonego masła
3 łyżki cukru
130 g twarogu półtłustego (zmielonego lub ugniecionego widelcem)
nadzienie:
około 400 g jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
kilka łyżek wody
Wykonanie
Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i połowę mleka – wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
W dużej misce umieść 3 szklanki mąki, jajka, rozpuszczone masło, twaróg i cukier.
Dodaj rozczyn drożdżowy.
Zacznij wyrabiać ciasto – w razie potrzeby dodaj resztę mleka, albo dosyp mąki (ja dałam dużo mąki, bo ciasto było rzadkie) – ciasto musi być dość gęste, tak aby dało się go formować w rękach.
Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obsypany mąką i krótko zagnieć.
Podziel na około 10 części (będą spore bułeczki), albo na kilkanaście jeśli wolisz mniejsze bułeczki.
Każdy kawałek mocno rozpłaszcz dłońmi, na środek nałóż owoce wymieszane z cukrem i mąką i dokładnie zlep ciasto.
Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni i piecz bułeczki przez około 20-25 minut – aż będą rumiane.
Po ostudzeniu posmaruj bułeczki lukrem (wodę do cukru dodawaj stopniowo, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję).
Mam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam 🙂