Przepis na szarlotkę z kaszy jaglanej

szarlotka

Zmielona w drobny miał kasza jaglana potrafi zastąpić mąkę. Ponadto oferuje nam bogactwo minerałów, witamin i nie zawiera glutenu.

Podany poniżej przepis na ciasto, można wykorzystać w celu wykonania śniadaniowych muffinów, albo jako podstawę do wielu innych ciast. Ten przepis nie wymaga wcześniejszego gotowania czy prażenia kaszy. Wystarczy zmielić ją na surowo najdrobniej jak się da w dobrym blenderze czy młynku do kawy.

Składniki
2 szklanki kaszy jaglanej
0.5 szklanki płatków orkiszowych/owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju kokosowego
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej
4 średnie jabłka zmiksowane w blenderze na mus jabłkowy
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki oleju kokosowego
1/4 szklanki oleju ryżowego/innego dobrego oleju roślinnego

Kolejność działania
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C
1.5 szklanki kaszy jaglanej i 0.5 szklanki płatków orkiszowych zmielonych w młynku do kawy/dobrym blenderze na drobny miał, mieszamy z 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0.5 łyżeczki sody, 1/3 szklanki cukru i szczyptą soli.
W osobnej misce mieszamy 2 jajka w temperaturze pokojowej z 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego i 1/4 szklanki oleju ryżowego oraz 1 szklanką maślanki.
Dodajemy powoli mieszankę z kaszy do mokrych składników, aż powstanie nam średnio gęste ale lejące się ciasto. Smarujemy tortownicę olejem kokosowym wypełniany ciastem do max. 2/3 objętości. 0.5 szklanki kaszy jaglanej zmielonej na drobny miał mieszamy w misce z 4 łyżkami oleju kokosowego, 5 łyżkami cukru i łyżeczką cynamonu, aż zaczną się formować kawałki kruszonki. Na wierzch ciasta wylewamy zmiksowane jabłka wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu i posypujemy kawałkami kruszonki.
Pieczemy max. 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, aż ciasto delikatnie wzrośnie a kruszonka nabierze złotego koloru.

/AK/

FOTO: Zdrowa szarlotka z kaszy jaglanej