I. Kulawik, K. Cichoń, K. Czarnecka: Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz i kochaj

Roślinna-kuchnia-miłości

Roślinna kuchnia może być pełna smaku, uwodzicielska i rozgrzewająca serce. To książka dla tych, którzy pragną dobrego i wartościowego jedzenia. Dla tych, którzy uwielbiają spędzać czas na posiłkach z ukochanymi ludźmi, celebrując bliskość i dla których ważne jest życie w zgodzie z naturą.

 

 

Dieta roślinna jest przyjazna planecie, gdyż w mniejszym stopniu niż ta tradycyjna wyczerpuje zasoby naturalne i niszczy środowisko. A przy tym jest niezwykle wartościowa. Warzywa, owoce, rośliny strączkowe, pełnoziarniste kasze, orzechy oraz pestki to doskonały pokarm i źródło cennych dla naszego organizmu witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Nie wspominając już o źródle rozkosznych doznań kulinarnych.

Ida Kulawik, autorka bloga Veganbanda proponuje kilkadziesiąt smakowitych, cieszących oczy, język i duszę przepisów na wszystkie pory roku. Od pożywnych śniadań przez aromatyczne zupy aż po wyrafinowane desery z czekoladą i owocami – korzystając z tych przepisów każdego dnia można zasmakować czegoś niezwykłego. Największym wrogiem miłości są wszak rutyna i monotonia. Można je obie przepędzić za jednym zamachem, gotując przygotowane, cieszące także oko, przepisy.

 

 

Ze wstępu:

Każdy przepis zawiera pokarmy miłosne, które na cześć Afrodyty określa się mianem afrodyzjaków. Zrodzona w morskiej pianie bogini zainspirowała nas do poszukiwania i kosztowania składników o wyjątkowych właściwościach.

Ich spożywanie pozwalało pobudzić zmysły i wyzwolić energię. Okazało się, że warzywa i owoce są nimi przepełnione. Znalazły zastosowanie w praktykach magicznych, przy sporządzaniu eliksirów, których zadaniem było dodanie wyjątkowych mocy i wzbudzenie pożądania. Dzisiaj wyniki badań naukowych potwierdzają skuteczność ich działania oraz informują o szerokim spektrum zastosowań.

Korzystny wpływ niezwykle bogatej w przeciwutleniacze diety roślinnej jest znany od lat. Dzięki niej czujemy się zdrowsi, szybciej się regenerujemy, a procesy starzenia ulegają znacznemu spowolnieniu. Duża część badaczy potwierdza pozytywne działanie diety roślinnej na sprawność seksualną. Najlepsze jest to, że większość afrodyzjaków można znaleźć w pobliskim warzywniaku.

Spożywanie pomidorów podnosi libido, banany zwiększają poziom serotoniny, seler jest naturalnym środkiem na potencję, a danie z dużą ilością marchewki może z łatwością rozbudzić pożądanie.

O autorkach projektu:

Ida Kulawik jest autorką wielu wegańskich książek kulinarnych. Prowadzi też bloga Veganbanda.pl. Książka jest efektem jej wspólnej pracy z Katarzyną Cichoń (fotografia kulinarna) i Katarzyną Czarnecką (stylizacja).